Ukrainos prezidentas nurodė nedelsiant uždaryti Černobylio reaktorių

Ukrainos prezidentas ketvirtadienį nurodė šalies Nepaprastųjų situacijų ministerijai pateikti jam planą, kaip per ateinančias 20 dienų uždaryti Černobylio branduolinę elektrinę.

Rugsėjį Ukraina pasirašė sutartį su Prancūzijos kompanija „Novarka” pastatyti pažeisto Černobylio reaktoriaus gaubtą. Reaktorius sprogo 1986 metais, tai buvo didžiausia pasaulio branduolinė nelaimė. Šalis taip pat pasirašė sandorį su JAV kompanija „Holtec International” pastatyti „sauso sandėliavimo” įrengimus elektrinėje panaudotam branduoliniam kurui.

„Aš privalau turėti konkretų planą dėl Černobylio branduolinio reaktoriaus sustabdymo per ateinančias 20 dienų”, – teigė Viktoras Juščenka.

Pasak prezidento, reaktoriaus apdangalo statybos turėtų būti pradėtos pirmąjį ateinančių metų ketvirtį, kad būtų išvengta naujų atidėliojimų.

Elektrinės ketvirtasis reaktorius po prieš 21 metus įvykusios nelaimės buvo apsaugotas sovietų sukurtu betono „sarkofagu”. Byrančios struktūros pakaitalo statybos atidedamos jau keletą kartų dėl finansavimo problemų.

Liepos 17 dieną Černobylio uždangos fondo donorai patvirtino sandorį su „Novarka” pastatyti plieninį gaubtą virš sprogusio reaktoriaus. Preliminariais duomenimis, apsauginė struktūra kainuos 490 mln. eurų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.