Paukščių gripo virusas nebuvo nustatytas nė vienam tirtam paukščiui

Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje ištyrus Kauno mariose rastas nugaišusias gulbes paukščių gripo virusas nenustatytas.

„Atlikus išsamų gulbių tyrimą patvirtinta, kad jos nugaišo dėl traumų vidaus organuose”, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Skubios veiklos ir užkrečiamųjų ligų centro vedėjas Mindaugas Kašinskas. Pasak M. Kašinsko, Kauno mariose nugaišusius paukščius atsitiktinai rado Karinių oro pajėgų gelbėjimo tarnyba.

Veterinarijos specialistai taip pat nustatė, kad paukščių gripo sukėlėjo nenešiojo ir keturios Žuvinto ežero pakrantėse aptiktos kritusios antys.

VMVT informuoja, kad toliau tęsiama naminių ir laukinių paukščių gripo stebėsena. Tiriamas kiekvienas įtartinas atvejis. Paukščiai Lietuvoje budriau stebimi Lenkijoje nustačius paukščių gripo židinius.

„Veterinarijos specialistai ėmėsi visų būtinų priemonių, kad paukščių gripo būtų išvengta. Specialistai dirbs ir švenčių dienomis”, – tikino M. Kašinskas.

Šiais metais dėl paukščių gripo buvo ištirta 720 laukinių ir 325 naminiai paukščiai. Vykdant patvirtintą paukščių gripo stebėsenos programą, šiais metais papildomai jau ištirti 507 laukinių ančių mėginiai, kurias padedant medžiotojų klubams pristato visos teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos į Nacionalinę veterinarijos laboratoriją paukščių gripo tyrimams. Paukščių gripo virusas nebuvo nustatytas nė vienam tirtam paukščiui.

Pasak M. Kašinsko, pagal paukščių gripo stebėsenos programą ir atsižvelgus į paukščių gripo židinių plitimą Lenkijoje, paukščių laikytojai, gyvenantys trijų kilometrų spinduliu aplink paukštynus, naminius paukščius privalo laikyti tvartuose ar dengtuose aptvaruose, kad apsaugotų juos nuo kontaktų su laukiniais paukščiais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.