Baltarusijos opozicionierius gavo pusantrų metų už bausmės atlikimo režimo pažeidimus

Baltarusijoje ketvirtadienį Minsko teismas nuteisė šalies opozicinio judėjimo „Jaunasis frontas” aktyvistą Artūrą Finkevičių pusantrų metų kalėti kolonijoje už bausmės, paskirtos jam praėjusių metų gegužę už prezidentą Aleksandrą Lukašenką kritikuojantį grafitį, atlikimo režimo pažeidimus, pranešė laikraštis „Belorusskije novosti”.
A.Finkevičius vėl buvo teisiamas už daugybę administracinių nuobaudų neva už režimo pažeidimą. Už vengimą atlikti laisvės atėmimo bausmę Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą iki trejų metrų. Prokuroras pareikalavo opozicionieriui skirti dvejus metus kalėti.

Pasak „Jaunojo fronto” lyderio Pavlo Severineco, vykstant teismo procesui A.Finkevičius tardymo izoliatoriaus įskaitoje buvo jau pusantrų metų, nors jam buvo leista eiti į darbą.

Pats A.Finkevičius paskutiniame žodyje paprašė teismą skirti jam švelniausią bausmę, numatytą Baudžiamojo kodekso straipsniu – šešis mėnesius, motyvuodamas sudėtingomis aplinkybėmis šeimoje ir ligomis, kurios paūmėjo atliekant bausmę atvirojo tipo pataisos įstaigoje Mogiliove.

„Arturas tikėjosi švelnesnio verdikto. Jis laikosi, bet, žinoma, yra prislėgtas. Patartas savo advokato jis iš dalies pripažino savo kaltę, tikėdamasis mažiau griežtų kalėjimo sąlygų”, – papasakojo P.Severinecas.

Nuosprendį esantieji salėje sutiko šūksniais „Gėda!”. Pasibaigus procesui ant teismo pastato laiptų susirinko maždaug 40 žmonių, kurie skandavo „Tegyvuoja Baltarusija!”. Nuteistojo advokatė Ana Rybalko pareiškė, kad ketina apskųsti nuosprendį aukštesnėje teismo instancijoje.

A.Finkevičius buvo sulaikytas Minske 2006 metų sausio 30 dieną už tai, kad užrašė ant sienos „Mes norime naujo!”.

2006 metų gegužės 10 dieną Minsko Pervomaisko rajono teismas jį pripažino kaltu už piktybinį chuliganizmą ir paskyrė dvejų metų laisvės apribojimo bausmę. Jaunimo aktyvistas atliko bausmę Mogiliove atvirtojo tipo pataisos įstaigoje. 2007 metų birželio 7 dieną buvo atsisakyta jį lygtinai pirma laiko paleisti į laisvę.

„Jaunasis frontas” neužregistruotas Baltarusijoje kaip politinis judėjimas. Dėl to 2006 metais ankstesnis organizacijos vadovas Dmitrijus Daškevičius buvo nuteistas 1,5 metų kalėti „už neužregistruoto visuomeninio judėjimo veiklos organizavimą”.

2006 metų gruodį tarptautinė organizacija „Amnesty International” pripažino D.Daškevičių sąžinės kaliniu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.