G. Kirkilas: politinė sumaištis naudinga norintiems sužlugdyti AE projektą

Premjeras Gediminas Kirkilas mano, kad siūlymai rengti pirmalaikius Seimo rinkimus yra tiesiogiai susiję su Ignalinos atominės elektrinės projektu.

Ministras pirmininkas ketvirtadienį pareiškė neabejojąs, kad siūlymai paankstinti rinkimus yra „paskutinis argumentas”, norint sužlugdyti nacionalinio investuotojo bendrovės kūrimą.

„Aš neatmetu, kad tie, kas yra prieš iš principo Lietuvos energetikos nepriklausomybę, galbūt jiems šita sumaištis yra naudinga. Nesakau, kad tai daro Petro Auštrevičiaus partija, kuri inicijavo šitą idėją, bet kiti galbūt ir nesupranta”, – ketvirtadienį pareiškė G. Kirkilas.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija nutarimo projektą, kuriuo siūlo paskelbti pirmalaikius Seimo rinkimus, įregistravo praeitą savaitę. Šį nutarimo projektą savo parašais parėmė konservatorių ir liberaldemokratų atstovai, paramą pirmalaikiams rinkimams išreiškė Darbo partijos vadovai.

Anot premjero, „politinė sumaištis ir rinkimai daug ką sustabdo, daug dalykų paskęs rinkimų kampanijoje”.

G. Kirkilas taip pat apkaltino opozicinę daugumą, kad ši veikia destruktyviai jo vadovaujamos mažumos Vyriausybės atžvilgiu.

„Vos ne kiekvienas mūsų projektas, kuris ateina į Seimą, dėl įvairiausių politinių sumetimų yra iškreipiamas. Pastaruoju metu, artėjant rinkimams, destrukcija iš šitų partijų pasiekė visiškai nepriimtinus mastus”, – „Žinių radijui” sakė premjeras.

G. Kirkilo teigimu, Vyriausybei veikti sunku, tačiau jis esąs pasiryžęs dirbti „tiek, kiek reikės”.

Premjeras taip pat išsakė viltį, kad Seimas pritars nacionalinio investuotojo modeliui, dėl kurio Vyriausybė susitarė su „Vilniaus prekybos” savininkų valdoma bendrove „NDX Energija”.

Būsimoji bendrovė LEO LT bus atsakinga už naujos atominės elektrinės Lietuvoje statybą bei Lietuvos elektros energetikos sistemos sujungimą su Lenkijos ir Švedijos elektros tinklais.

Trečiadienį Vyriausybės posėdyje iš pateiktų trijų darbo grupės variantų pritarta trečiajam – valstybės dalis LEO LT sudarys 61,7 proc. akcijų ir balsų bendrovės visuotiniame akcininkų susirinkime, o „NDX energijai” jų atiteks 38,3 proc.

Kita vertus, priešingai nei numatyta Atominės elektrinės įstatyme, Vyriausybė pritarė verslininkų siūlymui nacionalinio investuotojo bendrovę formuoti kaip patronuojančią bendrovę. Pagal įstatymą, nacionalinį investuotoją buvo numatyta steigti „Lietuvos energijos” pagrindu. G. Kirkilas žadėjo, kad įstatymo pataisos Seimui bus teikiamos jau artimiausiu metu.

„Manau, kad rezultatai yra geri. Tikiuosi, kad Seimas pritars”, – sakė G. Kirkilas.

Premjeras atmeta kritiką, jog Vyriausybė pasidavė privataus investuotojo spaudimui. Anot Vyriausybės vadovo, derybos vyko skaidriai.

„Derybos vyko, mano požiūriu, skaidriai, dalyvaujant ne tik Vyriausybei, bet ir specialiųjų tarnybų atstovams, opozicijai, Prezidentūrai, prižiūrint Valstybės kontrolei. Vertinimus atliko nepriklausomos užsienio kompanijos”, – teigė Vyriausybės vadovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.