Į pirmalaikius rinkimus gena ir reitingai

Apie pirmalaikius rinkimus politikus verčia galvoti ne tik netvarka valstybėje, bet ir kur kas pragmatiškesni motyvai. Kalbama, kad socialdemokratai rinkimų pavasarį norėtų dėl vis mažėjančio, o konservatoriai – dėl pakilusio rinkėjų pasitikėjimo.

Nors vakar prezidentas Valdas Adamkus pakartojo nepritariantis pirmalaikių rinkimų idėjai, kalbos apie tai Seime vis stiprėja. Prieš 9 mėnesius pasileisti nesugebėję kai kurie parlamentarai įsitikinę, kad susiklosčiusią sudėtingą padėtį galėtų ištaisyti keliais mėnesiais anksčiau prie rinkiminių urnų sukviesti rinkėjai.

Tačiau parlamentarus išsivaikščioti vilioja ne tik sunkumai šalyje, bet ir kur kas pragmatiškesni motyvai. Manoma, kad valdantiesiems socialdemokratams tai paskutinė galimybė išlikti vienai svarbiausių politinių jėgų Seime. Konservatoriai aukštyn galvas kelia dėl pastaraisiais mėnesiais itin išaugusių reitingų.

Dar dvejoja

Šįkart pirmalaikių rinkimų Seime pageidauja konservatoriai, liberaldemokratai ir liberalų sąjūdžio atstovai. Praėjusią savaitę jie įregistravo tokius rinkimus siūlantį nutarimo projektą.

Šiomis dienomis turėtų paaiškėti, ar idėją pasileisti parems didžiausia parlamentinė Socialdemokratų frakcija. Partijos vadovybė siūlo Seimo socdemams svarstyti – palaikyti ar ne pirmalaikių rinkimų idėją.

Manoma, kad žengti tokį žingsnį socialdemokratus galėjo paskatinti pastaruoju metu mažėjantys partijos reitingai. Pasak kai kurių socdemų, partijoje baiminamasi, kad didėjant infliacijai, augant kainomis ir rinkėjų nepasitenkinimui, tai jiems bene palankiausia proga eiti į rinkimus.

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė tvirtino, jog visai realu, kad šį pavasarį būsime priversti eiti prie balsavimo urnų. Tačiau savo žodį dėl to turėtų tarti frakcijos kolegos, o jų nuomonės, pasak politikės, skiriasi. „Iš tiesų kol kas sunku pasakyti, koks bus galutinis frakcijos sprendimas dėl pirmalaikių rinkimų”, – nesiryžo prognozuoti ji.

Skatina ir reitingai

Balandį pirmalaikių rinkimų idėjos gausiau nepalaikę konservatoriai teigia, kad dabar tokie rinkimai tiesiog būtini. Pasak Tėvynės sąjungos pirmininko Andriaus Kubiliaus, juos reikia surengti dėl infliacijos, mažų atlyginimų, energetikos reikalų, kurių mažumos Vyriausybė nesugeba išspręsti.

A.Kubilius neneigė, jog prie to, kad konservatoriai inicijuoja pirmalaikius rinkimus, prisidėjo pastaruoju metu padidėję partijos reitingai. „Be abejo, dėl to drąsiai žiūrime į ateitį, nesibaiminame ir matome daug ateities galimybių”, – LŽ tvirtino jis.

Rūpi ne tvarka

Apžvalgininkas Egidijus Aleksandravičius neatmeta galimybės, kad ruoštis pirmalaikiams rinkimams partijas skatina pragmatiški motyvai dėl galbūt didesnio balsų skaičiaus. Tačiau, pasak jo, gauti keliais procentais daugiau rinkėjų balsų – dar nieko nereiškia, nes, įtaką Seime vis tiek nulemia sudarytos koalicijos. „Tokie argumentai yra logiški, tačiau jie nelemia noro pasileisti. Man atrodo, kad kalbos apie pirmalaikius rinkimus – nieko daugiau kaip tik politinis ekshibicionizmas”, – LŽ sakė apžvalgininkas.

Pasak E.Aleksandravičiaus, ryžtingai apie pirmalaikius rinkimus politikai kalba todėl, kad ne už kalnų ir eiliniai Seimo rinkimai. Jo nuomone, šią idėją stumiantys veikėjai nori kuo geriau pasirengti kovai dėl rinkėjų, o ne siekia daugiau tvarkos valstybėje. „Jeigu būtų siekiama būtent to, politikai būtų susigrūmę jau svarstant biudžetą. Tačiau jis buvo patvirtintas, ir tada Seimas buvo tiesiog darnus”, – dėstė jis.

Suktųsi sparčiau

Jei Seimas pritartų siūlymui išsivaikščioti, neeiliniai rinkimai turėtų būti surengti per 3 mėnesius. Daugiausia rūpesčių pirmalaikiai rinkimai sukeltų Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) ir pačioms partijoms. Pasak VRK pirmininko Zenono Vaigausko, parlamentarams palaiminus sprendimą išsiskirstyti, jo vadovaujamai komisijai tektų itin sparčiai suktis, kad spėtų surengti rinkimus. „Pasirengti, žinoma, spėtume, tačiau iš organizacinės pusės atsirastų nemažai sunkumų”, – LŽ sakė jis. Z.Vaigauskas sakė abejojantis, kad artimiausiu metu skubiai pavyktų pakoreguoti rinkiminių apygardų ribas, taip pat tektų atsisakyti idėjos balsuoti internetu.

Tačiau dar daugiau keblumų dėl išankstinių rinkimų iškiltų juose dalyvausiančioms politinėms partijoms. Joms reikėtų skubiau nei bet kada anksčiau apsispręsti dėl kandidatų, sušaukti suvažiavimus, kuriuose būtų patvirtinti sąrašai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.