Sienos išnyko 24 valstybėse

Naujoms šalims, iš jų ir Lietuvai, įstojus į Šengeno erdvę tenka taikytis prie naujų taisyklių. Vienas Austrijos pasienio miestas ketina samdytis privačią firmą, kuri pasirūpintų saugumu išnykus pasienio kontrolei. Pasak Doičkroico mero Manfredo Koelly, apsaugininkai patruliuos šio miesto, esančio už kelių kilometrų nuo Vengrijos sienos, gatvėse, ir tai turėtų „suteikti žmonėms saugumo pojūtį”. Į Šengeno erdvę įstojo 4 Austrijos kaimynės: Čekija, Vengrija, Slovakija ir Slovėnija. Apklausa rodo, kad dauguma austrų nusistatę prieš rytinių sienų atidarymą, 75 proc. gyventojų baiminasi, kad dėl to padaugės nusikaltimų.

Lietuvos kaimynėje Baltarusijoje nusidriekė kilometrinės eilės prie vizų, kurios kainavo 5 eurus, o nuo šiol kainuoja jau 60 eurų.

Estija laužė galvą, ką daryti su pasienio kontrolės postais, ir rado sprendimą: pasiūlyti juos nekilnojamojo turto rinkai. Ketinama parduoti 4 prie pietinio Estijos pasienio buvusius postus, pašalintus gruodžio 20 dienos vidurnaktį.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza” drauge su Lenkijos humanitarine akcija organizuoja valstybinės sienos atributikos aukcioną, per kurį bus galima nusipirkti lentelių su užrašais „Valstybinė siena”, „Pasienio zona” ir kitų informacinių skydų. Valstybinės sienos ženklinimas Lenkijai nebereikalingas, tačiau išmesti sienos atributiką į sąvartyną nesinori. Gauti pinigai bus panaudoti užsieniečių, Lenkijoje siekiančių pabėgėlio statuso, vaikams mokyti.

Dabar išsiplėtęs bevizis režimas Europoje buvo įteisintas 1985 metų birželį Liuksemburgo mieste Šengene. Paktu numatyta panaikinti vidinių sienų kontrolę taip pagerinant prekių mainus ir žmonių keliones, tačiau užtikrinant išorinių sienų saugumą. Nuo 1995 metų sienų nebeliko tarp Beneliukso šalių, Prancūzijos, Vokietijos, Ispanijos ir Portugalijos. 1997 metais pasų kontrolė panaikinta Austrijoje ir Italijoje, 2000 metais – Graikijoje. 2001-aisiais prisijungė Danija, Suomija ir Švedija bei dar 2 Europos Sąjungai nepriklausančios valstybės – Islandija ir Norvegija. Dabar sienos panaikintos 9 iš 10 naujųjų narių, kurios įstojo į ES 2004 metais. Prie jų 2008-aisiais tikisi prisijungti Kipras. 2008 metų kovo 30 dieną 9 naujokės atsisakys pasų kontrolės ir oro uostuose. ES valstybių apsupta Šveicarija 2005 metais per referendumą pritarė prisijungimui prie Šengeno erdvės ir tikisi tai padaryti kitąmet lapkritį kartu su mažyčiu Lichtenšteinu. Kol kas Šengeno erdvei nepriklauso sausio 1 dieną į ES įstojusios Bulgarija ir Rumunija. Didžioji Britanija ir Airija pritaria tik kai kurioms pakto dalims ir laikosi savo vizų politikos.

Užtvarų nuvertimo renginiuose dalyvauja Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso ir teisingumo komisaras Franco Frattini. Vienas pirmųjų tokių renginių bus prie Lenkijos ir Čekijos sienos esančiame Vokietijos Citau mieste. Be įprastų kelioninių formalumų keltu į Talino uostą atplauks Suomijos premjeras Matti Vanhanenas. Gruodžio 22 dieną panašūs šventiniai renginiai vyks prie Vengrijos ir Austrijos bei Italijos ir Slovėnijos sienos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.