JAV pasveikino naujai išrinktąjį Pietų Korėjos prezidentą Lee Myung Baką

Jungtinės Valstijos pasveikino Lee Myung-Baką (Li Mjungbaką), trečiadienį išrinktą Pietų Korėjos prezidentu ir išreiškė viltį, kad su Seulu toliau bus tęsiamas bendradarbiavimas dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos stabdymo ir kitais klausimais.
Lee Myung-Bakas triuškinančia pergale laimėjo rinkimus, nes rinkėjai palaikė buvusį kompanijos „Hyundai” generalinį direktorių, tikėdami, kad jis atgaivins ekonomiką, ir visai nepaisė jam pateiktų įtarimų sukčiavimu.

Oficialūs rezultatai, suskaičiavus beveik visus 23 milijonus balsų, rodo, kad už Lee Myung-Baką balsavo 48.6 proc. rinkėjų, o jo artimiausias varžovas Jungtinės naujosios demokratijos partijos kandidatas Chung Dong-Youngas (Čung Dongjungas) surinko 26.2 proc. balsų. Laimėjimas tokiu dideliu skirtumu pirmas šios demokratinės valstybės istorijoje.

„Sveikiname išrinktąjį prezidentą Lee su pergale”, – pasakė JAV Valstybės departamento atstovas Tomas Casey (Tomas Keisis) žurnalistams.

„Rengiamės ir toliau dirbti kartu su juo ir naująja vyriausybe, kai ji bus prisaikdinta kitų metų pradžioje”, – sakė jis.

Vašingtono pareigūnai „turi ilgą bendradarbiavimo ir draugystės istoriją su Pietų Korėja, ir tikisi, kad tai tęsis ir su naująja vyriausybe”, dar sakė T.Casey.

„Žinoma, dvišalių santykių darbotvarkėje turime daug svarbių klausimų, įskaitant mūsų bendradarbiavimą šešiašalėse derybose”, – pridūrė jis.

Šešių šalių paktas ragina komunistinę Šiaurės Korėją sustabdyti plutonio gamybą ir iki gruodžio 31 d. deklaruoti visas branduolines programas ir įrenginius, mainais už tai gaunant energetinę pagalbą ir labai svarbias diplomatines nuolaidas.

Derybos, kuriose dalyvauja abi Korėjos, Kinija, Japonija, Rusija ir Jungtinės Valstijos, prasidėjo 2003 metų rugpjūtį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.