Dėl Irako saugumo padaryta reikšminga pažanga, sako Pentagonas

JAV pajėgos Irake per pastaruosius tris mėnesius padarė „reikšmingą saugumo pažangą”, sakoma antradienį paskelbtoje Pentagono ketvirtinėje ataskaitoje, tačiau joje priduriama, kad irakiečių vyriausybė turi labai stengtis, kad pasiektų savo politinius ir ekonominius tikslus.
Be to, atskaitoje nurodoma, kad Iranas ir toliau nukreipia ginklus šiitų kovotojams, nors Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas (Mahmudas Ahmadinedžadas) tikino, kad padės užkirsti tam kelią.

60 puslapių ataskaitoje „Stabilumo ir saugumo Irake įvertinimas” kalbama apie 2007 metų rugsėjo, spalio ir lapkričio mėnesius. Tokios ataskaitos apie veiklą Irake reguliariai rengiamos JAV Kongresui.

„Buvo reikšminga saugumo pažanga, impulsas susitaikymo vietos ir provincijų lygiais (srityje) ir ekonominė pažanga”, – sakoma ataskaitoje.

Pagerėjęs saugumas pradeda stiprėti ir jei tai bus palaikoma, jis gali nulemti stabilumą, nurodoma ataskaitoje.

Bendras išpuolių Irake skaičius nuo kovo sumažėjo 62 procentais, o per savaitę įvykdomų išpuolių, įskaitant tuos, kurių metu susprogdinamos automobiliuose padėtos bombos, skaičius spalio viduryje stabilizavosi ir yra maždaug 600. Rugsėjo pabaigoje per savaitę tokių išpuolių būdavo maždaug 900, o birželio pabaigoje – maždaug 1 600, sakoma ataskaitoje.

Pentagonas nurodo, kad tokia pažanga buvo įmanoma dėl Irake dislokuotų JAV pajėgų padidinimo, kuris buvo pradėtas šių metų pradžioje, ir dėl padidėjusio Irako saugumo pajėgų efektyvumo bei nuo šių metų pradžios vykdomos JAV politikos mobilizuoti sunitų gentis kovai su „al Qaeda”.

Tačiau vienas dalykas nepasikeitė: nepastebėta, kad iraniečiai mažiau rengtų ir finansuotų „neteisėtas šiitų kovotojų grupuotes Irake”.

„Teherano parama šiitų kovotojų grupuotėms, kurios puola koalicijos ir Irako pajėgas, lieka reikšminga kliūtis pažangai stabilizavimo link, – pažymima ataskaitoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.