Paukščių gripas Lietuvą paliko vieną

Grėsmingai epidemijai itin priartėjus prie mūsų valstybės sienų, Europos Sąjungos (ES) šalys nepalaiko lietuvių, siekiančių, kad būtų uždraustas bet koks paukštienos importas iš sergančios Lenkijos.

Žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė pirmadienį Briuselyje vykusiame ES žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų tarybos posėdyje pajuto, kad kitos žemyno šalys nepalaiko Lietuvos, užsidariusios nuo paukščių gripu sergančių Lenkijos regionų.

Pasak K. Prunskienės, kai paukštienos įvežimą sustabdė ir Lenkijos kaimynės Baltarusija bei Rusija, mums grėsmė dar labiau padidėjo. Politikės teigimu, Lietuva privalo reaguoti adekvačiai ir maksimaliai savo kraštą apsaugoti nuo kylančių ligos grėsmių.

„Tačiau kol kas šiame karo lauke mes esame vieniši kariai, – „Respublikai” sakė K. Prunskienė. – Tą pirmadienį įrodė Lenkijos žemės ūkio ministras. Atrodė, kad kolega tarsi neturėtų informacijos apie jo šalyje plintantį paukščių gripą. Jis tik nusistebėjo mano pasisakymu, tvirtino, kad lenkai vykdo visus reikalavimus, todėl Lietuva turėtų laisviau saugoti savo sieną. Kitų šalių atstovai tylėjo, į mūsų diskusiją nesivėlė”.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Kazimieras Lukauskas vos po pirmųjų paukščių gripo užfiksavimo Lenkijoje atvejų nusprendė uždaryti valstybės sieną paukštienai iš užkrėstų šalies regionų.

Netrukus K.Lukauskas sulaukė pagrūmojimo iš Briuselio, EK rašte buvo teigiama, jog VMVT pasielgė per griežtai kaimynų atžvilgiu. Lietuvos veterinarai nebuvo linkę nusileisti Briuselio biurokratams, todėl VMVT mobiliosios grupės iki šiol nuolat tikrina visus sieną kertančius sunkvežimius su paukštiena ir jau ne vieną tokių mašinų grąžino į Lenkiją.

„Nieko griežčiau ir nieko švelniau – šią situaciją išlaikysime ir toliau. Elgiamės pagal ES įstatymus – nieko neviršijome, nieko nesumažinome”, – sakė K.Lukauskas.

Seimo ekonomikos komiteto pirmininkės Birutės Vėsaitės nuomone, Lietuvos pašonėje plintantis paukščių gripas mūsų valstybei yra itin aktuali problema. Parlamentarė įsitikinusi, kad infekcijai persimetus per valstybės sieną, Lietuvos paukštininkystės įmonės tikriausiai patirtų milžiniškus nuostolius.

„Nuostoliai būtų neišvengiami, todėl, mano nuomone, tinkamą Lietuvos poziciją paukščių gripo klausimu užima ir VMVT vadovas K.Lukauskas, ir žemės ūkio ministrė K.Prunskienė, – sakė B.Vėsaitė. – Matau didžiulę grėsmę ir todėl, kad vis dar atsiranda nesąžiningų verslininkų, kurie bando per sieną įvežti paukštieną iš užkrėstų Lenkijos rajonų”.

Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas Justinas Karosas „Respublikai” sakė, kad dėl principingos VMVT pozicijos jis dar nepajutęs Europos biurokratų spaudimo parlamentiniais kanalais.

„Kol kas negavome nei vieno signalo, kad Lietuvos veterinarai elgiasi per griežtai Lenkijos atžvilgiu. Jeigu toks spaudimas prasidėtų, mes išsakytume savo poziciją, kuri, manau, sutaptų su K.Lukausko įsitikinimu sugriežtinti įvežamos paukštienos kontrolę pasienyje, – įsitikinęs J.Karosas. – VMVT vadovas pasielgė teisingai – tokiu atveju geriau apsidrausti ar net persidrausti, nei per mažai apsidrausti. Mes negalime rizikuoti tokiais rimtais ir pavojingais dalykais”.

J.Karosas mano, kad VMVT puolimas iš Briuselio dėl pernelyg griežtos įvežamos paukštienos kontrolės galėjo prasidėti ir dėl Lenkijos verslininkų įtakos, kuriems Lietuvos paukštynai yra konkurentai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Paukščių gripas Lietuvą paliko vieną"

  1. lietuve

    nu vato ir reikejo tiketis,mes tik visiems subines laizom,o kai mums beda-niekam nereikalingi

  2. ldk

    ES patys gali valgyti ta pauksciu gripo produkcija. Eina velniop ta ES . Lietuvos ukininkas ,kuris neturi kur produkcijos iskisti,jis tik sau turiu augintis gyvulius,bet y parduotuves tegul neperka to slamsto tu slektu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.