Skaičiai – universali kalba

Pasirodo, matematika ne tik sausas mokslas, bet ir nepamainomas pagalbininkas tiriant nusikaltimus – tai įrodo LNK televizijos demonstruojamas amerikiečių serialas „Skaičiai”. Dar 2005 metais pasirodęs CBS kūrinys kaipmat tapo populiariausia penktadienio programa JAV, kas vakarą sutraukusia po 10 milijonų žiūrovų.

„Skaičiai” pasakoja apie FTB agentą, kuris su savo broliu, matematikos genijumi, išsprendžia itin sudėtingus nusikaltimus, padarytus Los Andžele. Broliai imasi pačių painiausių kriminalinių bylų ir tiria jas labai neįprastu būdu. Donas Epsas, darbui atsidavęs FTB agentas, kaip diena ir naktis skiriasi nuo savo jaunėlio brolio, puikaus matematiko Čarlio, kuris nuo pat mažų dienų siekė padaryti įspūdį savo vyresniajam broliui.

Donui talkina jo kolegos – agentė Megan Ryvs, žmogaus elgesio specialistė, Deividas Sinkleras, puikiai sugebantis kovoti dėl vietos po saule, ko išmoko augdamas Bronkse, ir naujasis agentas Kolbis Greindžeris, ką tik baigęs ilgą stažuotę JAV karinėse pajėgose.

Dono komanda, iš pradžių kiek šnairai žiūrėjusi į novatoriškas Čarlio pastangas matematika išnarplioti nusikaltimus, palengva ima juo pasitikėti. Čarlio bendradarbiai iš Kalifornijos mokslinių tyrimų instituto padeda jam tobulinti jo matematinės analizės metodą ir nenukrypti nuo pasirinkto kelio.

Didžiausią serialo laiką pasidalija dvi žvaigždės Deividas Krumholtsas, vaidinantis matematikos genijų Čarlį Epsą, ir Robas Morou, jo vaidinamas brolis FTB agentas Donas Epsas, kuris nuolat kreipiasi pagalbos tirdamas sudėtingus nusikaltimus.

Universali kalba

„Mes visi kiekvieną dieną naudojamės matematika: prognozuoti orams, pasakyti laikui, susimokėti už prekes. Matematika yra daugiau nei formulės ar lygtys – tai yra logika, racionalumas, tai jūsų proto darbas tam, kad atskleistų didžiausias mums žinomas paslaptis”, – teigiama seriale, ir, ko gero, tai yra visiška tiesa.

Garsiųjų kino kūrėjų – brolių Ridlio ir Tonio Skotų – prodiusuojamo serialo „Skaičiai” idėja kilo po to, kai scenaristai Nikas Falačis ir Šerilė Heiton pradėjo lankyti matematikos paskaitas pas populiarų mokslininką Bilą Nye.

„Skaičiuose” šis mokslas padeda susidoroti su be kokiais nusikaltimais, išnarplioti net ir sudėtingiausias žmogžudystes.

„Matematika yra universali kalba, ir šį teiginį įrodo tai, kad mūsų fanai – įvairiausio amžiaus, ūgio, sudėjimo, lyties, rasės, kilmės ir kultūros. Net keista, jog serialu domisi tokie įvairūs žmonės. Netgi šešiamečiai man sako, jog yra susižavėję matematika”, – pasakoja serialo žvaigždė Deividas Krumholtsas.

Kiekvienos serijos konsultantais dirba tikri mokslininkai. Jie siūlo naujas idėjas, kaip patobulinti matematinę serialo pusę – išveda formules, lygtis, atlieka įvairius skaičiavimus ir atsakinėja į gausybę scenaristų, režisierių ir aktorių klausimų.

Be to, konsultuojantys mokslininkai praturtina šou naujausiais matematiniais tyrinėjimais, kurie mokslinėje literatūroje būna pasirodę vos prieš keletą savaičių. Galiausiai serialo konsultantai aprūpina aktorius „matematiškai” išpuoštais marškinėliais, plakatais ir knygomis, kuriuos gali pastebėti ir atidus žiūrovas.

Ne visada naudingi…

Ekspertai sako, kad matematinės teorijos, lygtis yra lengvai pritaikomos realioms gyvenimo situacijoms. Kad padėtų FTB, profesorius Čarlis Epsas pasitelkia įvairiausias matematines disciplinas: kriptoanalizę, tikimybių teoriją, lošimų teoriją, diferencialines lygtis, astrofiziką bei kitas.

Seriale naudojamasi pačia tikriausia dabartine matematika: lygtys ant lentos yra tikros ir iš tikrųjų pritaikomos ekrane parodomoms situacijoms – tai patvirtino profesionalūs matematikai.

Vis dėlto ne vienas su šou dirbęs konsultantas išreiškė susirūpinimą dėl savo naudingumo – matematiniai dalykai įterpti tik parašius scenarijų, o nemažai epizodų matematika ar fizika pasirodo tik epizodiškai ir net nepanaudojamos atskleisti paslaptims…

„Skaičių” veiksmas vyksta išgalvotame Kalifornijos mokslo institute, tačiau scenos filmuotos tikruose šios valstijos technologijų institutuose.

Populiarina mokslą

Jau po pirmojo sezono serialas tapo toks populiarus, kad jo „motyvais” buvo išleistos mokomasis leidinys 9-12 klasių moksleiviams, pavadintas „Skaičius po skaičiaus: nusikaltimų tyrimas ir matematika”. Knyga parašyta Keito Devlino ir dr. Gario Lordeno, serialo konsultantų, aiškinančių matematines technikas, kurios iš tikrųjų naudojamos FTB ir kitų teisėsaugos institucijų tirti byloms.

Bendradarbiaujant su CBS televizija atvertas ir tinklalapis „Matematika anapus skaičių” („The math behind NUMB3RS”).

„Skaičiai” pasaulinio pripažinimo sulaukė ne tik iš paprastų televizijos žiūrovų, bet ir profesionalių matematikų, kurie sveikinamai priėmė bandymą kurti pozityvų mokslininkų įvaizdį ir mokslo naudą visuomenei. Garsiausios mokslo institucijos originalaus serialo „Skaičiai” kūrėjus Nikolą Falačį ir Šerilę Heiton yra apdovanojusios už mokslo populiarinimą.

Šio rugsėjo pabaigoje amerikiečiai pradėjo žiūrėti jau ketvirtąjį serialo sezoną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.