Užsispyrėlė gerai išdresuota

Taip apie Oskaro Koršunovo Paryžiaus „Comedie-Francais” teatre pastatytą „Užsispyrėlės sutramdymą” po premjeros rašo Prancūzijos dienraštis „Le Monde”.

Prestižiškiausias ir seniausias, karaliaus Liudviko XIV ir Moliere’o laikais dvelkiantis Paryžiaus teatras „Comedie-Francais” stengiasi atsinaujinti, kviečiasi žinomus kitų šalių režisierius, be įprastų tradicinių spektaklių nori savo žiūrovui pasiūlyti ir kitokio stiliaus kūrinių.

Gruodžio 9 dieną čia įvyko pagal Williamo Shakespeare’o pjesę O.Koršunovo režisuotas spektaklis „Užsispyrėlės sutramdymas”. Dinamiškas veiksmas scenoje truko 3 val. 15 minučių. Po premjeros Prancūzijos dienraštis „Le Monde” rašė: „Comedie-Francais” teatras norėjo paprieštarauti pats sau – pristatė naujovišką pastatymą, sukurtą lietuvių režisieriaus O.Koršunovo, pirmąkart dirbusio šiame teatre. Teatro vadovė Muriel Mayette patenkinta. Jai ši jaunojo W.Shakespeare’o (kai jis ją parašė 1590-1591 m., neturėjo nė trisdešimties) pjesė patinka savo energingumu, pasirinkimo laisve. Ši pjesė nėra taip vertinama, kaip didžiosios W.Shakespeare’o pjesės, tai nėra romantiška meilės istorija, kaip „Romeo ir Džuljeta”. Čia teigiama, kad meilė nėra galima, kad meilė – tai savotiškas sandėris.”

Internetinėje teatro svetainėje, šio spektaklio pristatyme, rašoma, kad pagrindinė herojė bajoro dukra Katarina (ją vaidina Francois Gillard) yra tikras demonas, choleriška, pasipūtusi, užsispyrusi, pašaipūnė, pakertanti drąsą bet kuriam, pretenduojančiam į jos ranką. Ir tik į jų miestą atvykęs bajoras Petručijus (aktorius Loic Corbery), nusprendęs susirasti turtingą žmoną, prisiekia prisijaukinti šią užsispyrėlę. Ar jam pasiseka? Komedijos pavadinimas neleidžia tuo abejoti.

„Visa tai, ką scenoje sugalvojo O.Koršunovas, pasiteisino su kaupu. – rašo „Le Monde”. – Svarbiausia, spektaklis netapo tik Katarinos ir Petručijaus duetu, jie nebuvo padaryti žvaigždyno centru. Priešingai, visas aktorių žvaigždynas buvo padarytas spektaklio centru, kiekvienas rado savo vietą scenoje, o laisvas stilius plaukė kaip gyvas gyvenimas, nusispalvinęs komedijos spalvomis.”

Kaip pasakoja „Le Monde”, spektaklio veiksmas vyksta drabužių siuvykloje, „baltiškos gotikos” aplinkoje. Nors šiam teatrui būdingi puošnūs (kaip operose) kostiumai, tačiau šiame spektaklyje, kaip rašo „Le Monde”, aktoriai apsirengę juodai. Jie išsineša į sceną lentas, ant kurių užkabinti personažą charakterizuojantys ženklai. „Šios lentos pažadina nuostabiai vaidybai, tai trupei suteikia gerą formą. „Užsispyrėlės sutramdymas” visus sutelkia bendrai puikiai vaidybai – talentingai su malonumu pasakojama istorija”, – rašo „Le Monde”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.