Grupė JAV mokslininkų teigia, kad pasaulinį atšilimą sukelia ne žmogaus veikla

Nedidelė grupė JAV mokslininkų atkakliai tvirtina, kad priešingai negu mano dauguma jų kolegų, dėl Žemės klimato atšilimo žmonių veikla gali būti nekalta.
Jie tiki, kad pasaulinis atšilimas yra gamtos reiškinys ir remiasi daugybe duomenų, kurie esą patvirtina jų teiginius.

Šios išvados prieštarauja Jungtinių Tautų (JT) Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) išvadoms, kurioms gauti buvo panaudota dauguma tų pačių duomenų.

3 tūkst. ekspertų vienijanti JT institucija, kurioje dirba ir keletas žymių JAV mokslininkų, kartu su buvusiu JAV viceprezidentu Alu Gore’u (Elu Goru) už pavojingų klimato kaitos padarinių supratimo didinimą šiemet gavo Nobelio taikos premiją.

Lapkričio viduryje IPCC pateikė ataskaitą, kurioje teigiama, jog žmonijos įtaką planetos atšilimui patvirtina „neabejotini” įrodymai.

Tirpstantis Alpių kalnų sniegas bei ledynai, plonėjantis Arkties jūros vasarinis ledas ir mažėjantis amžinasis įšalas rodo, jog klimato pokyčiai jau prasidėjo, teigiama ataskaitoje.

Anglies dvideginis, kuris į aplinką patenka deginant naftos, dujų ir anglių produktus, kaupia saulės šilumą, šildydamas Žemės paviršių ir lemdamas klimato sistemos pokyčius.

Tačiau grupė JAV mokslininkų su tuo nesutinka ir Didžiosios Britanijos karališkosios meteorologijos draugijos leidžiamame žurnale „The International Journal of Climatology” išspausdino straipsnį, kuriame pateikia savo požiūrį.

„Stebimi atšilimo pavyzdžiai, paviršiaus ir atmosferos temperatūros tendencijų lyginimas neparodo šiltnamio efektui būdingų bruožų”, – rašo tyrimui vadovavęs Niujorko valstijos Ročesterio universiteto klimato ekspertas Davidas Douglasas (Deividas Daglasas).

„Neišvengiama išvada yra ta, jog žmogaus veikla nėra reikšminga, o pastebimai didesnis anglies dvideginio ir kitų šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas į aplinką yra tik nežymi šiltnamio efektą lemianti detalė”, – rašo D.Douglasas.

Pasak bendraautoriaus Johno Christi (Džono Krisčio) iš Alabamos universiteto, palydovo duomenys „ir nepriklausomi aerostatų duomenys rodo, jog atmosferos atšilimo tendencijos neviršija paviršiaus atšilimo rodiklių”, kai tuo tarpu esant šiltnamio efektui „atmosferos duomenys turėtų būti du ar tris kartus didesni”.

Palydovo stebėjimų duomenys „rodo, jog šiltnamio efekto tyrimo modeliai ignoruoja neigiamą debesų ir vandens garų įtaką, mažinančią išmesto į aplinką anglies dvideginio šiluminius padarinius”.

Todėl žurnalo autoriai „turi pagrindo tikėti, jog esami klimato tyrimai smarkiai pervertina šiltnamio dujų išmetimo į aplinką įtaką”.

Virdžinijos universiteto klimatologui Fredui Singeriui (Fredui Singeriui) ir dar vienam bendraautoriui dabartinis atšilimas „yra tiesiog dalis natūralaus klimato vėsimo ir šilimo ciklo, kurį galima išvysti ledo šerdyse, giluminėse jūrų nuosėdose ir stalagmituose… ir aprašyta šimtuose darbų, kurie publikuojami specialiuose žurnaluose”.

Kol kas nėra žinoma, kaip atsiranda šie klimato ciklai, tačiau „labiausiai tikėtina, jog juos sukelia Saulės vėjo ir susijusių magnetinių laukų pakitimai, kurie lemia debesuotumą ir atitinkamai kontroliuoja žemės paviršių pasiekiančios saulės šviesos kiekį, taigi – ir klimatą.”

Neseniai Nacionalinio spaudos klubo susitikime Vašingtone F.Singeris teigė, kad patvirtinto įrodymo, jog žmonija gali sukelti klimato pokyčius, nėra.

Pasak jo, turima informacija yra nevienareikšmiška. Pavyzdžiui, pasaulinė temperatūra augo 1900-1940 metais, dar prieš žmonijai pradedant deginti didžiulius kiekius angliavandenilių. O 1940-1975 metais, išaugus naftos ir anglies sunaudojimui, temperatūra sumažėjo.

F.Singeris tiki, kad kitos aplinkybės – Saulės vėjo ir Žemės magnetinių laukų pokyčiai, lemiantys debesų formąvimąsi, Žemės paviršių pasiekiančios saulės šviesos kiekį ir kartu temperatūrą – turi daug daugiau įtakos nei „šiltnamio dujų” išmetimas į aplinką.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.