Kirgizijoje vyksta pirmalaikiai parlamento rinkimai

Sekmadienį Kirgizijoje vyksta pirmalaikiai parlamento rinkimai, juose triuškinama pergalė prognozuojama prezidento Kurmanbeko Bakijevo partijai, nepaisant opozicijos priekaištų, jog ji tolsta nuo demokratijos.
Kirgizijoje, kur yra įkurtos tiek JAV, tiek ir Rusijos karinės oro bazės, nestabili politinė padėtis tęsiasi nuo pat 2005 metų, kai protestuotojai privertė trauktis senosios kartos lyderį Askarą Akajevą ir atvedė į valdžią K.Bakijevą.

Šių metų spalį K.Bakijevas paleido parlamentą, į kurį prieštaringai vertinamuose rinkimuose 2005 metais buvo išrinkta daug A.Akajevo aplinkos deputatų, ir pažadėjo šį kartą surengti skaidrius ir teisingus rinkimus.

„Esu tikras, kad naujasis mūsų parlamentas bus kitoks, nei buvęs iki šiol, – po balsavimo sostinėje Biškeke sakė K.Bakijevas. – Bet kuriuo atveju tai bus naujas, produktyvus parlamentas”.

Opozicija apkaltino K.Bakijevą, kuris yra liberalesnis palyginti su kaimyninių Centrinės Azijos valstybių lyderiais, nusigręžus nuo demokratijos ir piktnaudžiaujant valdžia savo partijos „Ak Žol” naudai.

„Situacija lygiai tokia pat, kaip ir 2005-aisiais”, – sakė opozicinės socialdemokratų partijos vadovas Almazbekas Atambajevas, prisimindamas vykusius neramumus.

Rinkimus, kurie truks nuo 8 val. ryto vietos (4 val. Lietuvos) laiku iki 20 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku, stebi daugiau nei 250 po visą šalį išsisklaidžiusių stebėtojų iš Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo

Organizacijos (ESBO) rinkimų stebėjimo padalinio.

Pavargę po neramių metų, kai kurie iš 2,7 mln. balsavimo teisę turinčių kirgizų teigė dėl stabilumo esantys pasirengę griežtesnei prezidento valdžiai.

„Žmonės jais („Ak Žol”) pasitiki, todėl ir aš jais tikiu, – po balsavimo sakė Aibekas, virš 20 metų vyras, prekiaujantis Biškeko turguje. – Jie gali įnešti stabilumo”.

Rinkimai, kuriuose 2005 metais buvo išrinktas K.Bakijevas, buvo giriami Vakarų stebėtojų. Tačiau spalį dėl konstitucijos surengtas referendumas, kuriuo buvo išplėstos šalies prezidento galios, susilaukė ESBO kritikos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.