Juodoji švenčių pusė – mirtinai prisigėrę vaikai

Kiekvieno savaitgalio pastaruoju metu greitosios medicinos pagalbos bei Vilniaus ligoninių medikai laukė su didžiausiu siaubu.
Šeštadieniai jiems – pats darbymetis, kai į gydymo įstaigas atvežama daugiausia alkoholiu apsinuodijusių ar net iki komos būsenos prisigėrusių nepilnamečių, rašo „Lietuvos ryto” priedas „Sostinė”.

Miesto gydytojams šiuo metu tenka gelbėti ne tik jaunų vilniečių gyvybę. Alkoholiu apsinuodija vis daugiau iš kitų miestų ar kaimų čia į įvairias nemokamas šventes ir koncertus suvažiavusių paauglių ar net vaikų. Atvykę į sostinę, jie vis dažniau skuba griebtis butelio.

„Reanimacijos palatoje apie penktadalį vietų užima vaikai, apsinuodiję alkoholiu. Šįmet jau 107 tokie vaikai gulėjo ligoninėje. Tiek daug jų dar niekados nebuvo”, – pasakojo Vilniaus miesto universitetinės ligoninės Vaikų reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus gydytoja Gražina Viščinienė.

Vidutinis jaunuolių, apsinuodijusių alkoholiu, amžius – 11-15 metų. Medikai pastebėjo, kad dėl šios priežasties į jų globą patekę vilniečiai būna vyresni, iš Vilniaus rajono atvežami pacientai – visai vaikai. Pastaruoju metu teko gelbėti 8-10 metų vaikų gyvybę, kurie ligoninę pasiekė komos būsenos.Neseniai atvežtas aštuonmetis iš Trakų. Jo kraujyje surasta 1,68 promilės alkoholio.

Anot medikų, vaikai dabar geria viską, ką tiktai galima gerti, ir viršija savo amžiaus grupės alkoholio kiekio kraujyje rekordus.

„Daugiausia vieno šešiolikmečio kraujyje esame aptikę 4 promiles alkoholio. Juk 4-4,5 promilės jau laikomos mirtina riba.Vaikai dabar geria, kas papuola: alų su degtine, degtinės kokteilius su gaiviaisiais gėrimais, o sidras ir alus jiems atrodo nekenksmingas tarsi vanduo”, – kalbėjo reanimacijos skyriaus, į kurį patenka ypač sunkios būklės pacientai, gydytoja G.Viščinienė.

Medikus baugina, kad tarp paauglių tampa populiarus stiprus alus, kokį dažniausiai vartoja asocialūs asmenys.

Tačiau, pasak gydytojos, dauguma vaikų atsigavę sako, jog į alkoholio pusę daugiau net pažiūrėti negalės. Jie lieja ašaras prieš į ligoninę iškviestus tėvus, žada, kad tai nesikartos.

Skandalas dėl paauglių girtuoklysčių sostinėje buvo kilęs dar praėjusiais metais, kai rugsėjo 1-ąją alkoholiu apsinuodijo net dvylika vaikų. Jų tėvus aplankė savivaldybės Vaikų teisių apsaugos tarnybos specialistai.

Jie tyrė, kokiose šeimose auga neblaivūs į medikų bei teisėsaugininkų rankas patekę vaikai. Apie šių moksleivių elgesį buvo informuoti jų mokyklų administracijos bei socialiniai darbuotojai, mokytojai. Tačiau, remiantis statistika, šios priemonės jaunuolių nuo alkoholio neatgraso.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.