Naujas Klaipėdos regioninis sąvartynas kainavo 11,6 mln. litų

Naujas Klaipėdos regioninis sąvartynas Dumpiuose kainavo 11,6 mln. litų. Tai ketvirtasis modernus, visus europinius reikalavimus atitinkantis sąvartynas šalyje. Tokius sąvartynus jau turi Vilniaus, Šiaulių, Alytaus regionai.

Penktadienį įvyks oficiali Klaipėdos regioninio sąvartyno atidarymo ceremonija. Jo statyba startavo 2006-ųjų kovą. Sąvartynas užima 21,3 ha plotą, jo talpa – 2 mln. tonų atliekų. Planuojama, kad jis veiks apie 20 metų. Suskaičiuota, jog kasmet čia bus atvežama apie 160 tūkst. tonų atliekų. Pradiniame etape bus naudojama 10 ha sąvartyno teritorijos, kurioje šiuo metu yra visiškai įrengtos 4 sekcijos. Jų gylis – 4,5 metro, o dugnas išklotas nepralaidžia kelių sluoksnių apsaugine danga su įrengtomis drenažo – filtrato surinkimo linijomis. Atvežamos atliekos bus suspaudžiamos ir užpilamos grunto sluoksniu, o susikaupęs filtratas surenkamas iš sekcijų siurbliais ir išvalomas.

Atliekas į Dumpių sąvartyną planuojama pradėti vežti 2008 metų pavasarį. Iki tol bus atliekami organizaciniai, parengiamieji darbai: mokomi darbuotojai, išbandomi įrenginiai bei technika. Kartu su naujuoju sąvartynu ims funkcionuoti ir iš esmės pertvarkyta buitinių atliekų tvarkymo sistema visame Klaipėdos regione, kurios pagrindinis principas „teršėjas moka” bus įgyvendintas per vietos rinkliavą iš gyventojų ir įmonių.

Naujasis sąvartynas padės gyventi ekologiškiau, švariau. Kartu su aplinkos neteršiančiu sąvartynu Klaipėdos apskrities gyventojai gaus kokybiškas atliekų tvarkymo paslaugas: daugiau konteinerių, atliekų priėmimo aikštelių, švarią ir saugią aplinką, nes bus uždaryti visi 38 nelegalūs šiukšlynai ir pasenę sąvartynai. 2009 m. Dumpių regioninis sąvartynas liks vienintelis Klaipėdos apskrityje, į kurį bus galima vežti buitines atliekas.

Dumpių regioninį sąvartyną pastatė bendrovė „Hidrostatyba”, o jį administruos visų septynių Klaipėdos apskrities savivaldybių įsteigta bendrovė Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.