Parlamentarai savo darbo broko neįžvelgė

Seimas apsisprendė netaisyti vos prieš pusmetį priimto Atominės elektrinės įstatymo ir nutarė neteikti jo Konstitucinio Teismo ekspertizei.

Po pateikimo vakar parlamentarai nepritarė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Algimanto Matulevičiaus parengtoms penkių įstatymo straipsnių pataisoms. Jų autorius tikėjosi, kad nacionalinio investuotojo kūrimo procesą jos padarys skaidresnį ir aiškesnį, užtikrins viešųjų bei privačių interesų pusiausvyrą, konkurencingumo principo įgyvendinimą elektros energijos gamybos ir paskirstymo rinkose ir t. t. Be to, pataisos, autoriaus nuomone, būtų galėjusios užkirsti kelią sklindančioms kalboms, esą priimti AE įstatymą Seimas buvo suinteresuotas materialiai. „Galime nieko nedaryti, bet kaip pažvelgsime žmonėms į akis, kai jie klaus, kur dingo keli milijardai litų”, – kolegas mėgino sugraudinti A.Matulevičius.

Seimo nariai vakar taip pat atmetė dviejų liberaldemokratų siūlymą AE įstatymą apskųsti Konstituciniam Teismui (KT). Jų neįtikino projekto autorių argumentai, kad birželį įstatymas buvo priimamas per daug skubotai, dėl to jame liko galinčių Konstitucijai prieštarauti nuostatų. Seimo nariai nuogąstavo, kad laukiant KT atsakymo įstatymo galiojimas, kartu – ir nacionalinio investuotojo kūrimo procesas, apskritai sustotų.

Užpylė klausimais

„Mano projektas tikrai nežlugdo naujos atominės elektrinės statybos, o Vyriausybei suteikia didesnę veiklos laisvę”, – iš Seimo tribūnos kalbėjo A.Matulevičius. Parlamentaras tikino, kad, jei Vyriausybė, dėl nacionalinio investuotojo steigimo besideranti su privačiu investuotoju, būtų elgusis skaidriai, tokio projekto jis nebūtų teikęs. Imtis pataisų jį paskatino tai, kad AE įstatyme nėra užtikrinti viešieji interesai.

A.Matulevičius teigė, kad pažeidžiant konkurencingumo principą nacionalinis investuotojas kuriamas kaip elektros energijos gamybos ir paskirstymo monopolija. Anot jo, investuotojo įstatiniame kapitale be konkurso suteikta teisė dalyvauti privačių juridinių asmenų kontroliuojamai bendrovei. Todėl kyla abejonių dėl nacionalinio investuotojo kūrimo proceso objektyvumo ir skaidrumo. Vakar parlamentarai A.Matulevičių klausinėjo labai aktyviai – teko pratęsti projektui pateikti skirtą laiką.

Siūlė kurti be privatininkų

„Seimo nuomonė aiški. Savo pilietinę pareigą atlikau”, – sužinojęs balsavimo rezultatus (31 -už, 23 – prieš, susilaikė – 24) pareiškė A.Matulevičius.

Jo parengtame AE įstatymo papildymų projekte siūlyta atsisakyti pernelyg detalaus teisinių santykių, susijusių su nacionalinio investuotojo kūrimu, reglamentavimo, paliekant daugiau laisvės vykdomajai valdžiai. Vyriausybei arba jos įgaliotai institucijai buvo siūlyta leisti pasirinkti vieną iš kelių nacionalinio investuotojo kūrimo būdų.

Nacionalinio investuotojo, kuris Lietuvoje įgyvendintų didelius energetikos projektus, bendrovę siūlyta formuoti be privataus kapitalo. Jis būtų pasitelkiamas tik paskelbus konkursą.

„Dabar valstybė pajėgi susitvarkyti pati. Taip kurti nacionalinį investuotoją būtų greičiau ir skaidriau”, – pristatydamas pataisų projektą prieš kelias dienas žurnalistams teigė A.Matulevičius.

Anot Seimo nario, pagal jo siūlomus naujus principus suformuotaje nacionalinio investuotojo bendrovėje Vyriausybė turėtų išlaikyti tris ketvirtadalius akcijų. Jei Vyriausybė norės daugiau akcijų atiduoti privatininkams, tai būtų galima padaryti vėliau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.