Streikuojantys mokytojai nebuvo vieningi

Vakar prasidėjusiame trijų dienų streike aktyviausiai dalyvavo Vakarų Lietuvos mokyklų pedagogai.

Nors mokyklų steigėjos, savivaldybių administracijos, ir darė spaudimą ugdymo įstaigų vadovams, vien Klaipėdoje šioje akcijoje dalyvavo 14 mokyklų pedagogai. Tiesa, ir streikuojančiose mokyklose buvo mokytojų, vadinamųjų streiklaužių, kurie formaliai neprisidėjo prie kolegų.

Premijos – mokytojų sąskaita?

Labiausiai pedagogus nedalyvauti streike galėjo paskatinti žinia, kad už tas dienas, kol vyks ši protesto akcija, jiems nebus mokamas atlyginimas. Tačiau Klaipėdoje viešėjęs Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Aleksas Bružas aiškino, kad taip neturėtų būti, algos bus mokamos.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Socialinio departamento direktorė Nijolė Laužikienė tvirtino, kad kiekvienos mokyklos streiko komitetas su mokyklų vadovais dėl algos už tas tris dienas turėtų tartis atskirai.

„Skaldyk ir valdyk, – šią žinią komentavo uostamiesčio mokyklų streikų komitetų pirmininkai. – Mūsų žiniomis, savivaldybė pasikvietė mokyklų direktorius ir jiems griežtai įsakė mums algų nemokėti.” Jiems esą už tai metų pabaigoje pažadėta sumokėti net 100 proc. darbo užmokesčio siekiančias premijas.

Algas kels simboliškai

2008 metų biudžeto projekte numatyta, kad atlyginimai pedagogams nuo 2008 metų sausio 1 d. bus pakelti 15 proc., o nuo 2008 metų rugsėjo 1 d. dar nuo 5 iki 15 procentų. Streikuojančiųjų mokytojų tokia, jų teigimu, išmalda, netenkina. Viena uostamiesčio mokytoja sako gaunanti 2003 litus „į rankas”, tačiau turinti dirbti beveik visą parą: „Turiu aukščiausią mokytojos kategoriją, užtenkamą darbo stažą ir dirbu dvigubu krūviu. Turėdama 6 klases namo parsinešu apie 200 sąsiuvinių, kuriuos taisau iki išnaktų. Nenuostabu, kad pašlijo sveikata. O ką daryti jaunam mokytojui? Juk jis pirmaisiais metais tegaus 800 litų.”

Zarasiškiai netiki pažadais

Vakar trijų dienų streikui ryžosi tik dviejų Zarasų mokyklų pedagogai. Tiesa, ne visi. Streikuojančių kolegų vietoje mokiniams aiškinti pamokų stojo mokyklų direktorės, socialinės darbuotojos ir net slaugytojos. Likusieji pedagogai darbo vietose buvo, tačiau dirbo įvairiausius jiems privalomus organizacinius darbus. Mokytojai akcentuoja, kad būtent šie darbai, dažnai niekam nereikalingi, pareikalauja didžiosios jų energijos dalies. Todėl vienas dabartinio streiko reikalavimų – ne tik padidinti atlyginimus, bet ir sumažinti tokių darbų naštą.

Streikuojančius Zarasų mokytojus vakar aplankė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Virginijus Domarkas. Pedagogus jis bandė įtikinti, kad į jų problemas dėmesys jau atkreiptas, nes Seime visi tik ir kalba apie streiką. Tačiau, anot „Ąžuolo” gimnazijos mokytojo Andriaus Navicko, nuo kitų metų mokytojų atlyginimai padidės vidutiniškai tik 60-70 litų. „Mes pareiškėme, kad tokio dėmesio mums nereikia, tuos pinigus, skirtus mūsų atlyginimams didinti, Seimo nariai jau dabar gali pasiimti kanceliarinėms išlaidoms”, – LŽ sakė A.Navickas.

Alytuje streikavo 4 mokyklos

Alytiškiai, siekdami išsikovoti didesnį darbo užmokestį, nusprendė streikuoti vieną dieną. Vakar iš Alytaus miesto 18 bendrojo lavinimo mokyklų streikavo keturios. 270 mokytojų buvo savo darbo vietose, tačiau pamokų nevedė.

Lapkričio paskutinę dieną įspėjamajame streike dalyvavo daugiau mokyklų.

Panemunės vidurinės mokyklos profsąjungos ir streiko komitetų pirmininkės Linos Stanionienės nuomone, kolegos ryžosi streikuoti todėl, kad niekas nepasiūlė jokių kitų būdų, kaip išspręsti susikaupusias problemas. „Rašėme raštus Švietimo skyriaus vedėjui, tačiau į juos nebuvo reaguota. Mokykloje yra tik vienas veikiantis laidinis telefonas sekretoriate, norėdami paskambinti turime užsiregistruoti ir nurodyti pokalbio trukmę. Už kopijavimo (kai rengiama pamokoms reikalinga dalijamoji medžiaga) paslaugas mokame iš savo nedidelių atlyginimų. Per praėjusius metus sutaupėme apie 131 tūkst. litų, bet miesto Švietimo skyriaus sprendimu jie buvo skirti ne priemokoms išmokėti, kaip būdavo anksčiau, bet kitoms mokykloms ir darželiams”, – piktinosi esama padėtimi L.Stanionienė.

Sąjunga ketinimų neatskleidžia

Vakar po pietų Vyriausybėje vyko darbo grupės posėdis dėl mokytojų atlyginimų kėlimo ilgalaikės programos rengimo, tačiau A. Bružas jį ignoravo: „Šioje darbo grupėje kalbama apie ilgalaikę atlyginimų didinimo programą iki 2011 metų. Tačiau mums aktualiau yra derėtis dėl algų mokytojams pakėlimo jau šiandien. Pasak A.Bružo, ketvirtadienį susirinks organizacinis komitetas ir numatys tolesnius veiksmus. „Jei ši mūsų akcija neduos rezultatų, tai kitų metų antroje sausio pusėje prasidės baisesni dalykai nei streikai”, – mįslingai kalbėjo LŠDPS pirmininkas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , .

4 atsiliepimai į "Streikuojantys mokytojai nebuvo vieningi"

  1. Andrius

    Nenuostabu, kad yra vadinamų streiklaužių. Vieni tai daro bijodami netekti darbo (grasinimai iš darbdavio pusės, tik nemanykite, kad tas darbdavys – mokyklos direktorius. Jau viešai grasino ir Švietimo Ministrė, ir vykdoma didelė grasinimų politika švietimo skyrių lygmenyje), kiti pareigos mokyti jausmo skatinami niekaip negali suprasti, kaip Valstybė taip spjauna sau į ateitį… Gerbiu tuos, kurie tiek streikuodami, tiek dirbdami už ūbagišką pašalpą siekia vieno ir vienintelio tikslo: pagerinti švietimo padėtį Lietuvoje.

  2. KAZIN,

    kada atsipeikes valdzios vyrai, ar jiems pinigai smegenis uzblokavo?

  3. Visu neatleis

    Nei atsiprasant ministre, nei direktoriai visu mokytoju neatleis. Viena bandys skriausti – desimt stos ginti. Tai tik vadovu sovietiniu lkvapu atsiduodantys gasdinimai. Zinoma, atsiranda ir bailiu. Tokiu visais laikais buvo. Lai tuomet ir didesnio atlyginimo jie atsisako, is idejos lai dirba uz minimuma. Bukime vieningi ir tiksla pasieksime!

  4. Mokytojas

    Kiek moka – tiek ir dirbam. Koks požiūris į mus, toks ir mūsų atsakas bus visuomenei. Seimūnai, visokio plauko valdininkėliai, tėvai ir visokie kitokie tipeliai tau aiškina: „Ei, tu nususęs mokytojėli! Ko tu čia šakojiesi? Kaip tu drysti nedibti!!! Mes tau tuoj parodysim…” Ką gi mes visuomenei galime atsakyti? O atsakyti galime kad ir taip: „Gerbiami seimūnai, mieli tėveliai ir kiti valdininkėliai, dėl šiuo metu susiklosčiusių nepalankių aplinkybių, mes negalime su jūsų brangiais vaikučiais pasiekti gerų rezultatų. Tikėkite, nepraraskite vilties. Mes planuojame 2010-2012 metais net 15% pagerinti savo darbo rezultatus o nuo 2015 metų dar 5%. Tuomet ir Jūsų vaikučiai daugiau galės išmokti ir sėkmingiau laikyti egzaminus… tai skaudi mūsų gyvenimo tikrovė, kurios, deja, dar nepavyko pakeisti į gerąją pusę. Atsiprašome už nepatogumus”.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.