Su korupcija kovojama tik žodžiais

Dauguma paprastų gyventojų neįsivaizduoja, kad tam tikrus reikalus valstybinėse institucijose galėtų sutvarkyti be kyšio. Tai parodė tarptautinės organizacijos „Transparency international” Lietuvos skyriaus (TILS) atliktas tyrimas.

Aukščiausi šalies vadovai nuolat deklaruoja kovojantys su kyšininkavimu, tačiau Lietuva nesugeba išsivaduoti iš korupcijos gniaužtų. TILS pristatytas korupcijos žemėlapis atskleidė, kad korupcijos mastai šalyje ne tik kad nemažėja, bet ir linkę didėti.

Dėl to, kad tyrimų rezultatai nedžiuginantys ir mūsų šalies korupcijos indeksas jau kelerius metus nesikeičia, premjero Gedimino Kirkilo optimizmas nemažėja. Jis ir toliau tvirtina aktyviai kovosiantis su šia negerove.

Liūdni rezultatai

Vakar prezidentūroje vykusioje konferencijoje „Korupcijos pažabojimo vizijos 2008” TILS pristatė šių metų Lietuvos korupcijos žemėlapį. Nuo 2001-ųjų atliekamo tyrimo rezultatai šiemet – vieni prasčiausių.

28 proc. apklaustų gyventojų ir 17 proc. įmonių vadovų 2007 metais davė kyšį. Didžioji dauguma apklausoje dalyvavusių paprastų žmonių ir verslininkų įsitikinę, kad kyšio davimas padeda sutvarkyti reikalus.

Korupcijos žemėlapis parodė, kad, gyventojų manymu, labiausiai korumpuotos valstybinės institucijos yra įvairios medicinos įstaigos, policija, Seimas, teismai ir savivaldybės. Šias įstaigas korumpuotomis laiko dauguma Lietuvos gyventojų. Nuo jų nedaug atsilieka Vyriausybė, politinės partijos, žemėtvarkininkai, prezidentūra, valdininkai ir žiniasklaida.

Kaip rodo TILS tyrimas, daugiausia kyšių šiemet prašė ir gavo kelių policija, automobilių techninių apžiūrų centrai, poliklinikos, ligoninės ir savivaldybės.

Kyšiai pasiteisina

Optimizmo nesuteikia ir „Transparency international” pateiktas pasaulinės korupcijos barometras. Ištyrus ir įvertinus kyšininkavimo mastus įvairiose šalyse, Lietuva atsidūrė priešpaskutinėje grupėje. Be mūsų šalies, šioje grupėje – Bolivija, Indija, Dominikos Respublika, Moldova, Ukraina ir Serbija. Šių valstybių korupcijos lygis įvertintas 17-29 procentais. Daugumoje Vakarų Europos šalių korupcija tesiekia 3-7 procentus.

Autsaiderių gretose Lietuva atsidūrė ir pagal tai, kaip šalyje vertinamos valdžios pastangos mažinti korupciją. Tik 9 proc. gyventojų tiki, kad mūsų valdžios pastangos yra efektyvios.

Pasak TILS sociologės Jolantos Aleknavičienės, tokie rezultatai parodo ne tik dabartinę padėtį, bet ir leidžia spėti apie liūdnas ateities perspektyvas. „Kyšių davimas pasiteisina, todėl tai yra paskata ir vėl juos duoti. Deja, mūsų šalyje kyšininkavimas suprantamas ne kaip blogis, o kaip norma”, – konstatavo ji.

Pažėrė kritikos

Prezidentas Valdas Adamkus vylėsi, kad vakarykštė konferencija bus lūžis tarp žodžių ir darbų. Pasak jo, korupcija yra didelė našta valstybei, ir reikia imtis visų imanomų priemonių ją pažaboti. Tačiau šalies vadovas pabrėžė, kad šią negerovę pavyks išgyvendinti tik suvienijus visų pastangas. „Esu įsitikinęs, kad kova su korupcija turi būti visapusiška. Į ją reikia įtraukti visuomenę, verslą ir valstybės institucijas”, – sakė V.Adamkus.

Šalies vadovas negailėjo kritikos kai kuriems kovotojams su korupcija. Jo nuomone, Saulėlydžio komisija svarstė gerų iniciatyvų, tačiau prezidentas pasigedo spartaus ir efektyvaus pasiūlytų sprendimų įgyvendinimo. Kiti kovotojai su korupcija – Seimo Antikorupcijos komisija, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, V.Adamkaus nuomone, niekaip nesugeba rasti efektyvaus bendradarbiavimo modelio.

Dirba skaidriai

Prieš metus, jei nepavyks sumažinti korupcijos suvokimo indekso, atsistatydinti žadėjęs premjeras G. Kirkilas dabar laikosi nuosaikios pozicijos. „Korupcija yra kompleksinis reiškinys ir lozungais čia nieko nepadarysi”, – sakė jis. Tačiau ministras pirmininkas įsitikinęs, kad jo vadovaujama Vyriausybė kovoja su korupcija dirbdama skaidriai. Itin daug vilčių jis deda į atnaujintą antikorupcijos programą.

G.Kirkilo nuomone, korupcijos lygį smarkiai sumažins parengtas ir Seime įregistruotas politinių partijų finansavimo įstatymas. „Jei bus atsisakyta įvairios paramos ir pereita prie valstybinio finansavimo – tai bus labai svarbus žingsnis kovojant su korupcija”, – mano premjeras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Su korupcija kovojama tik žodžiais"

  1. pacientas

    nieko neduosi chirurgui – tave pripjaus arba duos mesineti praktikantams

  2. Tėgė

    Kol valdžia apsimes, kad NESKIRIA kyšio davėjų rūšių, tol kyšiai valdys.
    Viena – kai duodi kyšį iš nevilties, jei jo nedavus kentės tavo artimasis (pvz, be kyšio gydytojas neskiria nuskausminamųjų, „neranda“ vaiko ligos), per vilkintoją biurokratą sužlugs tavo verslas, ir šeima liks be duonos, ir panašūs atveja,
    ir visai kita situacija, kai duodi kyšį, kad palenktumei valdininkus pažeisti įstatymą, kad jis tau padėtų lipti kitiems per galvas.
    Kai visi duodantieji vienodai traktuojami, kai gali būti nubaustas išprievartas kyšiui žmogus, o kyšio gavėjas tik nusipurtys vandenį nuo plunksnelių, galo niekada nebus. Nebus visų pirma todėl, kad VIRŠUJE tuo nesuinteresuoti, nes parlamentininiai vertybininkai be jų, kaip be kvaišalų nebegali.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.