Iš Lenkijos į Lietuvą įvežami prastos kokybės mėsos gaminiai

Per mėnesį į Lietuvos rinką iš kaimyninės šalies įvežama per tūkstantį tonų abejotinos kokybės produkcijos. Tiek produktų pagamina penkios vidutinio pajėgumo lietuviškos įmonės.

Tyrimą atlikę perdirbėjai įvežtose iš Lenkijos dešrose rado vadinamojo mėsos substrato, emulsijos, kvietinių miltų, kraujo plazmos, sojos baltymų ir kitų priedų, rašoma „Valstiečių laikraštyje”.

Pasak „Utenos mėsos” generalinio direktoriaus Virginijaus Kantausko, tokia prastos kokybės pigi produkcija dažniausiai parduodama turguose.

„Prastos kokybės produkcija paprastai realizuojama turguose ir vadinamosiose nesisteminėse parduotuvėse, kurių savininkai dirba pagal patentą, todėl neprivalo mokėti pridėtinės vertės mokesčio. Tokiu būdu parduodama apie 25 proc. įvežtinės produkcijos. Klaidingai manoma, kad mėsos produktus iš Lenkijos įveža tik smulkieji prekiautojai. Įvežama net krovininiais automobiliais. Toks vilkikas paprastai pastatomas prie turgaus ir prekiaujama visą savaitę ar net ilgiau”, – pasakoja Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos (LMPA) direktorius Mindaugas Kuklierius.

LMPA duomenimis, į Lietuvą įvežama apie 40 proc. vidaus rinkai siūlomos mėsos ir mėsos produktų. Didžioji dalis – net apie 70 proc. – importo sudaro lenkiškos kilmės produktai.

Pasak M. Kuklieriaus, vartotojai Lietuvoje dažniausiai renkasi aukščiausios rūšies dešrą. Lietuvoje gaminamos dešros kokybę tikrina VMVT, o iš Lenkijos įvežtų produktų kokybės niekas iš esmės nekontroliuoja. Todėl lenkai mūsų rinkai skirtas dešras gamina iš pigiausių žaliavų.

Žemės ūkio ministerijos sekretoriaus Vytauto Grušausko teigimu, nuo kitų metų numatyta finansuoti mėsinės galvijininkystės produktų koncepcijos kūrimą. Bus sukurtas ir reklamuojamas naujasis prekės ženklas, kuriuo bus žymima produkcija, pagaminta iš Lietuvoje užaugintų mėsinių galvijų. Be kita ko, kol kas valdžios institucijos nepaskelbė nuomonės dėl perdirbėjų pasiūlymo mėsos gaminiams sumažinti PVM.

Pasak LMPA direktoriaus M. Kuklieriaus, kai kurios mėsos perdirbimo įmonės planavo produkciją pabranginti iki 20 proc., tačiau tai padaryti nepavyko, nes prasidėjo vadinamoji prekių piginimo akcija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.