Kosovo jaunimas surengė demonstraciją už nepriklausomybę

Pasibaigus galutiniam terminui, iki kurio serbai ir etniniai albanai turėjo pasirašyti susitarimą dėl Kosovo statuso, pirmadienį tūkstančiai šios provincijos albanų jaunuolių surengė demonstraciją, reikalaudami nedelsiant paskelbti nepriklausomybės deklaraciją ir ragindami Europos Sąjungą (ES) laikytis vieningos pozicijos šiuo klausimu.
Demonstracijos dalyviai, žygiuodami per provincijos sostinės Prištinos centrą, nešė plakatus, kuriuose buvo parašyta „Paskelbkite (nepriklausomybę)!” ir „Europa, pademonstruok vienybę”.

Dar viename plakate buvo atvirai parašyta „Serbija, dek pragare” – tai ženklas, kad praėjus daugiau kaip aštuoneriems metams nuo karo pabaigos, albanų dominuojamoje provincijoje tebetvyro didelė įtampa.

Protestuotojai, dalyvavę demonstracijoje, kuri buvo pavadinta „Eitynėmis už nepriklausomybę”, žygiavo nuo Prištinos universiteto iki Kosovo parlamento ir vyriausybės pastato. Juos stebėjo dešimtys policininkų.

Kosovo, kur albanai sudaro 90 proc. gyventojų, lyderiai pirmadienį pranešė nedelsiant pradėsiantys derybas dėl nepriklausomybės nuo Serbijos. Tuo tarpu ES šalys mėgino telkti paramą tokios deklaracijos pripažinimui.

Belgradas, kuris Kosovą laiko savo istorijos, kultūros ir krikščionių ortodoksų religijos lopšiu, siekia tolesnių derybų šiuo klausimu. Jį remia sena sąjungininkė Maskva.

Pirmadienį Prištinos laikraštis „Express” savo pirmajame puslapyje pranešė, kad viena ekstremistinė serbų grupuotė dalijo skrajutes, kuriose grasino nuversti Belgrado vyriausybę ir pradėti karą, jeigu Serbija negins Kosovo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.