Reikia šalinti korupcijos priežastis, o ne pasekmes – prezidentas

Siekiant mažinti korupciją, būtina kovoti su jos priežastimis, o ne su pasekmėmis, taip pat užkirsti kelią piktnaudžiavimui tarnyba, ragina prezidentas Valdas Adamkus.
„Vienas iš svarbiausių uždavinių – mažinti paskatas korupcijai rastis. Kovoti su pasekmėmis nėra efektyvu, todėl didžioji dalis dėmesio ir veiksmų turėtų būti skirta korupcijos priežastims nustatyti”, – antradienį Vilniuje vykstančioje konferencijoje „Korupcijos pažabojimo vizijos 2008” sakė V.Adamkus.

Jis apgailestavo, kad šiuo metu priimami teisės aktai tik dalinai vertinami antikorupciniu aspektu, o menkas kuriamų teisės normų poveikio ekonomikai, visuomenei, aplinkai įvertinimas dažnai leidžia įtvirtinti abejonių keliančias nuostatas, kurios gali tik paskatinti korupciją.

Pasak prezidento, vis dar neveikia vadinamasis struktūrinis, arba institucinis, korupcijos prevencijos mechanizmas.

„Dirba Seimo Antikorupcijos komisija, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, įvairių tarnybų imuniteto padaliniai. Tačiau visos šios institucijos ir padaliniai niekaip nesugeba rasti efektyvaus bendradarbiavimo modelio”, – sakė V.Adamkus.

Jo teigimu, kovojant su korupcija svarbu užtikrinti, kad nebūtų naudojamasi tarnybiniais įgaliojimais, taip pat būtina siekti, kad visi tokie piktnaudžiavimo atvejai būtų atskleisti, o kaltieji asmenys – nubausti.

„Visi valstybės tarnautojai turi aiškiai suprasti, kad valstybės tarnyba nesuteikia jokių privilegijų ir įpareigoja dirbti ne savo naudai, bet Lietuvos žmonėms. Visuomenėje privalo įsitvirtinti nepakantumas tarnautojų savivalei ir sprendimų priėmimo vilkinimui. Esu tvirtai įsitikinęs, kad kyšis jokiu būdu nėra ir negali būti problemų sprendimo įrankis”, – kalbėjo prezidentas.

Anot prezidento, korupcija leidžia nepamatuotai švaistyti valstybės išteklius, stabdo ekonomikos augimą, skatina nepasitikėjimą valdžia.

„Todėl galiu drąsiai pasakyti, kad korupcija neigiamai veikia kiekvieno žmogaus saugumą ir gerovę. Deja, ji labiausia veikia neturtingiausius ir labiausiai pažeidžiamus visuomenės sluoksnius”, – pažymėjo V.Adamkus.

Jam pritaręs premjeras Gediminas Kirkilas akcentavo, jog korupcija kelia grėsmę žmogaus teisėms, demokratijai ir teisinei valstybei, iškreipia socialinį teisingumą, konkurenciją, stabdo ekonominę plėtrą, silpnina valdymą, kelia pavojų valstybės institucijų stabilumui ir mažina pasitikėjimą valstybe.

„Deja, valstybės valdymo aparatas vis dar pernelyg biurokratiškas, pasižymintis draudimais, neaiškiais reglamentais, įvairių pažymų, leidimų, papildomų dokumentų reikalavimais, procedūrų vilkinimu, ir tuo palankus kyšininkavimui”, – sakė premjeras.

Jo teigimu, siekiant mažinti korupciją, numatoma sukurti kontrolės mechanizmą, užtikrinantį politinės veiklos skaidrumą, tobulinti teisėkūros procesą bei valstybės tarnautojų karjeros ir tarnybinės veiklos vertinimo sistemą, supaprastinti administracines procedūras, didinti jų skaidrumą ir efektyvumą, mažinti administracinę naštą verslui ir fiziniams subjektams.

Anot premjero, korupcinių teisės pažeidimų tyrime siekiama užtikrinti greitą ir išsamų korupcinio pobūdžio veikų atskleidimą ir tyrimą, garantuojant pažeidėjo atsakomybės neišvengiamumą.

Pagal „Transparency International” pristatytą Korupcijos suvokimo indekso tyrimą, Lietuva negali pasigirti sėkmingai kovojanti su korupcija – šalies įvertinimas šiemet, kaip ir pernai, liko žemiau 5 balų – tokiu balų skaičiumi įvertinamos šalys, sugebančios pažaboti korupciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Reikia šalinti korupcijos priežastis, o ne pasekmes – prezidentas"

  1. Juozas

    Mažinti, didinti, plėsti, siaurinti… Kada gi galų gale atsiras žmogus valdžioje, kuris išdrys išvalyti AMB pridergtas biurokratines „arklides”? Juk jis priaugino tiek savų nomenklatūrinių biurokratų Lietuvoje, kurie nežino kas yra dirbti sąžiningai, nes buvo „auginami” savo klano apsaugai ir nebaudžiamam pasipelnymui už tai. Biurokratinis tinklas labai jau tampriai susipynė tarpusavyje, susirišo kompromituojančiais vienas kitą faktais ir jau nebegali kitaip bedirbti. Kaip jie vienas kitą gaudys, jei tada gali išlysti ir jų negeri darbeliai ar darbai? Juokaujat ponas Prezidente??? Turėkit daugiau ryžto ne vien kalboms ir pasipiktinimams, bet ir veiksmams. Juk daugiau nebekandidatuosit, tai to klano palaikymo Jums nebereiks. Gal pamėginkit išmėžt tas „arklides”? Reikia tik pradėt, o žmonės tame reikale Jus palaikys!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.