Nauji horizontai kainoms augti

Ateinančiais metais mūsų laukia nauji išbandymai, susiję su prisiimtais narystės Europos Sąjungoje (ES) įsipareigojimais – dėl didinamų akcizų tarifų už litrą benzino mokėsime 15 centų brangiau, už pakelį cigarečių – dar daugiau. Lyg to būtų maža, Seimo iniciatyva sykiu pabrangs ir alkoholiniai gėrimai, rašo „Vakarų ekspresas”.

Apie šiuos „siurprizus” mūsų šalies Vyriausybė perspėja iš anksto ir nepatenkintiems rūkaliams bei alkoholio vartotojams primena ES poziciją, kad šios prekės nedera su sveikos gyvensenos principais, todėl akcizai joms didinami visuomenės sveikatinimo tikslais.

Į kilnių tikslų puokštę įkomponuotas ir nuo 2008 m. sausio 1 d. 12 procentų didinamas kuro akcizas. Mokėdami už degalus brangiau, prisidėsime prie ES iniciatyvos skatinti efektyvų atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimą.

Tačiau degalų brangimas siesis ir ne su itin kilniomis pasekmėmis – kitų prekių ir paslaugų kainų augimu. Savo ruožtu maisto produktų gamintojai perspėja, kad kitąmet kainos augs dar keliasdešimt procentų ir pabrangęs kuras prie kainų didėjimo taip pat prisidės.

Pagal prisiimtus integracijos į ES įsipareigojimus, Lietuvos Vyriausybė nusprendė nuo kitų metų sausio 1 d. 12 proc. padidinto kuro, nuo kovo 1 d. 17 proc. – cigarečių akcizą. Pritarus parlamentarų socialdemokratų Broniaus Bradausko ir Juozo Palionio inicijuotoms įstatymų pataisoms, didės ir akcizas alkoholiniams gėrimams: alui – 10 proc., kitiems svaigalams – iki 20 proc.

Finansų ministerijos (FM) Viešųjų ryšių skyriaus vedėjos Giedrės Balčytytės teigimu, Seimo iniciatyvai neprieštarauta, mat akcizų alkoholiui didinimas atneštų į šalies biudžetą papildomai apie 160 mln. litų.

Įsigaliojus naujiems akcizų tarifams, sakė G. Balčytytė, butelis alaus pabrangs dviem centais, degtinė – pusantro lito.

Vidutinės klasės cigarečių pakelis brangs 73 centais (17,1 proc.), tačiau tai – ne paskutinis kainos didėjimas: Lietuva įsipareigojo ES didinti akcizo tarifą cigaretėms palaipsniui iki 2009 m. gruodžio 31 d. Tada turi būti pasiektas ES teritorijoje nustatytas minimalus tarifas.

Padidinus akcizų tarifus degalams, prognozuojama, jog vidutinė mažmeninė A-95 markės benzino litro kaina padidės 15 ct (4,7 proc.), o dyzelino – 12 ct (4 proc.). Visa tai biudžetui atneš dar 177 mln. litų pajamų.

Derinant akcizus tabako gaminiams su Europos Sąjungos mokestine sistema, papildomų išlaidų turės rūkantieji, padidinus akcizą alkoholiniams gėrimams – geriantieji, o štai brangstantys degalai palies net tuos, kurie nuosavų automobilių neturi. Mat ekspertai perspėja, jog didėjanti degalų kaina daro tiesioginę įtaką vartotojų kainų indeksui, prisideda prie kainų augimo, neigiamai atsiliepia bandymams pažaboti infliaciją bei apsunkina euro įvedimo galimybes.

FM atstovai teigia, kad akcizo kurui didinimas infliacijai turi nedidelį poveikį, vertinamą vos 0,2 proc, nes kuro kainos nėra fiksuotos. Todėl didesnę įtaką daro naftos produktų kainų svyravimai. Be to, įsigaliosiantis degalų akcizo tarifas dar nėra galutinis – minimalų ES dydį Lietuva įsipareigojo palaipsniui pasiekti iki 2011 m.

Verslininkai žinią apie kuro akcizų didėjimą vertina kaip mažiausią iš galimų blogybių, tačiau neneigia, kad tai turės minimalios įtakos kitais metais planuojamam dar vienam maisto produktų kainų šuoliui.

Vienos didžiausių mėsos perdirbėjų bendrovės „Samsonas” komercijos direktorius Rimas Frizinskas mano, kad kitais metais kainos didės neišvengiamai. Priešingu atveju scenarijus esą laukia vienas: įmonės bankrutuos, tik dar neaišku, kurios neišlaikys pirmos.

„Dėl akcizo degalams padidėjimo teks daugiau pinigų skirti galbūt mūsų vadybininkų transporto priemonėms eksploatuoti. Todėl mėsos gaminių kainas jeigu tai ir koreguos, tai labai nežymiai. Kas kita – kiti brangstantys resursai: dujos, elektra, laukiamas pašarų brangimas, gąsdinantys darbo užmokesčio didėjimo tempai. Šiandien vargu ar kas žino, kaip bus toliau, tačiau visi skaičiuoja galimus kainodaros variantus. Jeigu viskas brangs taip, kaip dabar prognozuojama, jeigu žemės ūkio skerdienos perdirbėjai didins kainas, tai po Naujųjų metų mūsų mėsos gaminiai gali brangti iki 15 procentų, o vasarą – ir iki 30. Tad nereiktų stebėtis, jeigu šalto rūkymo dešros kilogramas po pusmečio kainuos 40-60 litų”, – „Vakarų ekspresui” sakė „Samsono” atstovas.

Situaciją rinkoje bei augančius gamybos kaštus bei brangstančias žaliavas įdėmiai seka ir pienininkai, ir duonininkai. Jie apsiriboja atsargiomis prognozėmis, kurios vartotojus vargu ar gali nudžiuginti – kainos kils, tik dar neaišku, kiek ir kokiu tikslu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.