Streikuoti pasiryžę ir kultūros darbuotojai

Kultūrininkai skundžiasi kylant kainoms tapę socialiai remtinų žmonių grupe.

Šiandien žadėjęs priimti kultūros darbuotojų profsąjungų atstovus, siekiančius išsiaiškinti galimybes gauti didesnius atlyginimus, premjeras Gediminas Kirkilas paprašė juos atvykti kitą savaitę. Profsąjungos žada sekti streikuojančių mokytojų pavyzdžiu, jeigu jų reikalavimų nebus paisoma.

Mažiausi atlyginimai šalyje

Kultūros darbuotojų profsąjungų kreipimesi į premjerą G.Kirkilą tvirtinama, kad teatrų, muziejų, bibliotekų ir kultūros centrų darbuotojai tapo mažiausiai apmokama biudžetinių įstaigų darbuotojų grupe valstybėje. Kultūros darbuotojų profsąjungų federacijos pirmininkė Aleksandra Leparskienė LŽ aiškino, kad maždaug du trečdaliai iš 14 000 kultūros darbuotojų skursta. Iš 6500 bibliotekininkų net 4000 gauna 700-800 litų atlyginimą. Panaši padėtis muziejuose, kultūros centruose ir teatruose.

Pažadai neguodžia

Anot A. Leparskienės, pažadas padidinti atlyginimus 11,2 proc. kultūros darbuotojų netenkina, nes vertinant dabartinę infliaciją atlyginimai realiai nepadidės. Pasak jos, pažadais kultūrininkai maldomi nuo pat Nepriklausomybės pradžios, o problemos – nesprendžiamos. Darbo apmokėjimo sistema, kuri leistų įvertinti darbuotojus pagal jų kvalifikaciją, darbo stažą, nesukurta iki šiol. Dabar muziejų darbuotojų atlyginimai priklauso nuo jų muziejų užimamo ploto, bibliotekininkų – nuo bibliotekų darbuotojų skaičiaus, o kultūros centrų – nuo materialinės bazės. „Su siaubu laukiame minimalaus atlyginimo padidėjimo – vėl aptarnaujančio personalo, valytojų, sargų atlyginimai aplenks teatrų, muziejų ir bibliotekų darbuotojų atlyginimus”, – sako A.Leparskienė.

Atsakinėjama tik formaliai

Kultūros darbuotojų profsąjungos rudenį kreipėsi į Kultūros, Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų ministerijas, tačiau profsąjungų atstovams susitikti pavyko tik su kultūros ministru Jonu Juču. „Stebino kultūros ministro pasitenkinimas tada dar numatytu tvirtinti biudžetu, kuris padidėjo keliolika milijonų litų pompastiškoms šventėms: Lietuvos vardo 1000-mečiui,”Vilniaus – 2009 metų Europos kultūros sostinės” renginiams. Kultūros žmonėms seniai kelia siaubą tokia vadyba, kai milijonai išmetami į orą, o festivaliai „neapšviečia” nei miestų, nei rajonų, milijonai litų lieka tų pačių žmonių rankose. Kultūros būklė ir bėdžiai, dirbantys už 700 litų algą, metų metus laikomi bado dietos režimu, nieko nejaudina”, – teigia A.Leparskienė. Anot jos, kultūros ministras J. Jučas susitikime tepaaiškino, kad siūlymui didinti atlyginimus kultūros darbuotojams prieštarauja Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų ministerijos.

Norėtų susitarti

Apskričių bibliotekininkai ir Bibliotekininkų draugija atskiru prašymu kreipėsi į Seimą ir Vyriausybę dėl atlyginimų pakėlimo, tačiau, tvirtinant 2008 metų biudžetą, į tai neatsižvelgta. „Mes dar sykį prašome premjerą G. Kirkilą susitikti su mumis, kartu pakviesti Kultūros, Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų ministerijos atstovus, kad jie aiškiai atsakytų, kada bus sudaryta kultūros plėtros programa ir numatytas ilgalaikis kultūros finansavimas bei kada bus pertvarkyta kultūros darbuotojų apmokėjimo sistema, tai žadama padaryti jau 17 metų. Norėtume susitarti civilizuotai ir negrasinti streikais”, – teigia A.Leparskienė. Tačiau, pasak jos, susitikimas pas premjerą bus vertinamas kaip „paskutinis teismas”, nuo kurio priklausys, ar kultūrininkai pasielgs kaip mokytojai, šiandien vėl pradedantys streikus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.