Partijos vadovai svaidosi žaibais

Didėjanti Valstiečių liaudininkų sąjungos (VLS) lyderių tarpusavio priešprieša gali sužlugdyti planuojamą VLS politinę santuoką su „pilietininkais”.

Valstiečių liaudininkų vadovės Kazimieros Prunskienės ir jos pirmojo pavaduotojo Ramūno Karbauskio nesutarimai dėl Pilietinės demokratijos partijos (PDP) prisijungimo prie VLS peraugo į atvirą priešpriešą.

Juoda katė tarp K.Prunskienės ir R.Karbauskio perbėgo dar vasaros pradžioje ėmus svarstyti Seimo pirmininko Viktoro Muntiano vadovaujamos PDP ir VLS galimą politinę santuoką. Šią įdėją aktyviai palaiko K.Prunskienė, R.Karbauskis tam priešinasi.

Artėjant sausį vyksiančiam VLS suvažiavimui, per kurį turėtų būti galutinai apsispręsta dėl „pilietininkų”, R.Karbauskis pradėjo aktyvią kampaniją. Nuo jo neatsilikti nusprendė ir žemės ūkio ministrė.

Supykdė lyderę

Šiomis dienomis VLS vadovybė gavo K.Prunskienės laišką. Jį parašyti lyderę paskatino tai, kad R.Karbauskis aktyviai priešinasi VLS valdybos ir tarybos sprendimams dėl PDP prisijungimo. Politikę užrūstino, kad jos pirmasis pavaduotojas partijoje agituoja skyrius nevykdyti tarybos sprendimo, taip pat apie ją „rašo daug netiesos”: apie savivaldos rinkimų štabo išlaidavimą ir VLS padarytas skolas.

K.Prunskienė stojo ginti ir R.Karbauskio laiškuose piktų komentarų sulaukusį V.Muntianą. Laiške partiečiams VLS lyderė teigia, kad R.Karbauskiui Seimo pirmininkas V.Muntians neįtiko, nes „yra nepriimtinas konkurenciniu atžvilgiu”, mat jis gali tapti dar vienu jos pavaduotoju.

K.Prunskienė savo laiške ragina nepasiduoti „aistringiems R.Karbauskio išvedžiojimams ir gąsdinimams „pilietininkais”, o palaikyti jų prisijungimo idėją. Pasak ministrės, jei VLS atsisakytų įsileisti V.Muntiano bendražygius, tai būtų protu nesuvokiamas žingsnis. „Taptume pašaipos objektu. Bet net ir tai nėra svarbu, lyginant su partijos organizaciniu ir moraliniu tarpusavio supratimo pašlijimu”, – kolegas perspėjo K.Prunskienė.

Menko lygio politika

Į VLS pirmininkės nemalonę patekęs R.Karbauskis įsitikinęs, kad laišku partijos kolegoms K.Prunskienė siekė „pažeminti” kitokią jo nuomonę. „Tenka apgailestauti, kad pirmininkė mane apibūdina ne visai gražiais epitetais, bando įtikinti partiją mano netinkamumu ir tuo, kad reikia balsuoti už susijungimą su „pilietininkais”, – LŽ sakė jis.

R.Karbauskis tikino, kad ant K.Prunskienės dėl pikto laiško nepyksta. Jo nuomone, tokie jos pareiškimai – menko lygio politika. „Tai atspindi jos silpnybes ir nepakantumą kitų nuomonei”, – įsitikinęs VLS pirmininkės pavaduotojas. Tačiau R.Karbauskis teigia, kad vieši jo apsižodžiavimai su K.Prunskiene valstiečiams liaudininkams nepakenks. „Tikiuosi, kad šios diskusijos mus tik sustiprins. Juolab kad labai panašią situaciją, kai buvo svarstomas partijos pavadinimas, jau išgyvenome”, – vylėsi R.Karbauskis.

Ruošiasi versti?

Tačiau nesutarimai dėl „pilietininkų” gali lemti permainas VLS vadovybėje. Esą kalbama, kad R.Karbauskis pasirengęs šiame poste pakeisti partijos pirmininkę. Pasak LŽ šaltinių, prieš artėjančius Seimo rinkimus K.Prunskienę norima skirti VLS rinkimų štabo vadove. Anksčiau šias pareigas visada eidavo R.Karbauskis. Jei valstiečiams liaudininkams rinkimai nebūtų itin sėkmingi, tai suteiktų pagrindą pašalinti K.Prunskienę iš partijos pirmininkės posto.

VLS skyriai kol kas ramiai vertina partijos lyderių dvikovą. „Mūsų partijoje kiekvienas turi teisę išsakyti savo nuomonę. Ką K.Prunskienė su R.Karbauskiu ir daro”, – LŽ aiškino VLS Anykščių rajono skyriaus pirmininkas Antanas Baura.

Neigiamai K.Prunskienės ir R.Karbauskio nesutarimus vertina VLS Tauragės skyriaus pirmininkas Kęstutis Balašaitis. „Aišku, nesusikalbėjimas yra blogai, tačiau kaip nors šią problemą išspręsime. Partijoje daug protingų žmonių, neskilsime”, – įsitikinęs jis.

Jungtuvės pakibo

Matydamas nesutarimus VLS viduje sunerimo ir „pilietininkų” vadovas V.Muntianas. LŽ šaltinių teigimu, šios partijos vadovybė jau svarsto, ką reikės daryti, jei valstiečiai liaudininkai nepriglobs jų po savo sparnu.

LŽ kalbintas V.Muntianas teigė, kad „pilietininkai” nesvarsto prisijungimo prie K.Prunskienės bendražygių galimybės. „Mes tikrai nedalyvaujame šiame procese, nieko neinicijuojame ir, apskritai, nesiruošiame niekur lietis”, – piktokai kalbėjo Seimo pirmininkas. R.Karbauskis įsitikinęs, kad taip kalbėdamas V.Muntianas apsidraužia dėl galimo valstiečių liaudininkų atsisakymo priimti „pilietininkus”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.