Bevizis režimas prieš Kalėdas bus įvestas 24 Šengeno erdvės valstybėse

Bevizis režimas Europoje, kuris dar labiau išsiplės gruodžio 21 dieną, buvo įteisintas 1985 metų birželį Liuksemburgo mieste Šengene, kur susitiko Vokietijos, Liuksemburgo ir Prancūzijos lyderiai.
Vokietijos, Ispanijos ir Beneliukso šalių pasirašytas paktas numatė vidinių sienų kontrolės panaikinimą, taip pagerinant prekių mainus ir žmonių keliones, tačiau išlaikė išorinių sienų saugumą.

1995 metų kovo mėnesį įsigaliojusi Šengeno konvencija oficialiai panaikino sienos perėjimo kontrolės procedūras tarp Beneliukso šalių, Prancūzijos, Vokietijos, Ispanijos ir Portugalijos.

Konvencija įteisino vieną išorinę sieną, kurią Šengeno valstybių narių gyventojai galėjo kirsti laikydamiesi vienodų taisyklių.

Šios taisyklės, vadinamos Šengeno „acquis” įtvirtino bendrą vizų režimą ir Šengeno informacinę sistemą (SIS). Pastaroji kompiuterinė programa leidžia policijos ir muitinės pareigūnams gauti informacijos apie žmones.

1997 metais pasų kontrolė keliautojams buvo panaikinta Austrijoje ir Italijoje, o 2000 metais – Graikijoje.

2001 metais prisijungė Danija, Suomija ir Švedija bei dar dvi Europos Sąjungai nepriklausančios valstybės – Islandija ir Norvegija. Pastarosios penkios valstybės 1954 metais įkūrė savą bevizę Šiaurės sąjungą.

Gruodžio 21 dieną jūrinės ir sausumos sienos bus panaikintos devyniose iš dešimties buvusių komunistinių valstybių, kurios į Europos Sąjungą įstojo 2004 metais. Prie jų 2008 metais tikisi prisijungti ir Kipras.

2008 metų kovo 30 d. devyniose naujokėse – Čekijos Respublikoje, Estijoje, Vengrijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Maltoje, Lenkijoje, Slovakijoje ir Slovėnijoje – bus atsisakyta pasų kontrolės ir oro uostuose.

Tada Šengeno erdvėje visiškai integruotos bus 24 valstybės.

Šiai zonai nepriklausanti, bet Europos Sąjungos valstybių apsupta Šveicarija 2005 metų referendumu pritarė prisijungimui prie Šengeno erdvės ir tikisi tai padaryti 2008 metų lapkritį kartu su mažyčiu Lichtenšteinu.

Sausio 1 dieną į ES įstojusiose Bulgarijoje ir Rumunijoje prasidėjo įvertinimo darbai, tačiau šios šalys prie Šengeno erdvės negalės prisijungti mažiausiai dvejus ateinančius metus.

Tuo tarpu Didžioji Britanija ir Airija pritaria tik kai kurioms pakto dalims dėl bendradarbiavimo. Jos planuoja naudoti naująją SIS versiją – SIS II – kuri turėtų pradėti veikti kitų metų pabaigoje. Kol kas šios šalys neketina pasirašyti Šengeno sutarties ir laikosi savos vizų politikos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.