Didžiausias spaudos priešas

Viena Talino galerija atsisakė žymaus dailininko Urmo Rauso pasiūlymo eksponuoti instaliaciją pavadinimu „Laisvės chemija” iš baimės kritikuoti Estijos premjerą Andrusą Ansipą.

Kaip rašo dienraštis „Eesti Ekspress”, parodos tema turėjo būti pažiūrų laisvė totalitarinėje visuomenėje remiantis dviejų chemikų pagal specialybę – sovietinio laikotarpio disidento Jurio Kukko ir buvusio komunistinio veikėjo, o dabar ministro pirmininko A.Ansipo – pavyzdžiais. Atsisakymą rengti parodą dailės salonas motyvavo tuo, kad „Estijoje nepageidaujama kritikuoti premjerą A.Ansipą, nes tai blogai paveiks šalies įvaizdį”.

J.Kukkas už disidentinę veiklą buvo nuteistas 1981 metais ir tų pačių metų kovą neaiškiomis aplinkybėmis žuvo Vologdos kalėjime. Dabartinis premjeras A.Ansipas devintąjį dešimtmetį dirbo Tartu Komunistų partijos rajono komitete organizacinio skyriaus vedėjo pavaduotoju.

Ypač didelę Estijos rusakalbių ir Maskvos nemalonę A.Ansipas užsitraukė priėmęs griežtą poziciją dėl paminklo sovietiniam kariui iškėlimo iš Talino centro. Tačiau, regis, ir patys Estijos žurnalistai nepuoselėja didelių simpatijų A.Ansipui. Estijos laikraščių sąjunga paskelbė jį „Spaudos priešu”. Žurnalistų manymu, premjeras ir Reformų partijos vadovas nusipelno šio „titulo” dėl savo nenoro bendrauti su spauda ir nepakantumo nuomonei, kuri jam nepatinka. Pasak Laikraščių sąjungos pirmininko Aavo Kokko, per spaudos konferencijas ar susitikimus su žmonėmis premjeras vengia diskusijų – geriausiu atveju pajuokaus ar pasakys „anokia čia tema”.

„Spaudos draugu” tapo sociologas Juhanas Kivirahkas, kuris, žurnalistų manymu, stiprina žodžio laisvę šalyje. Jis buvo vienas iš nedaugelio, atvirai ir sąžiningai gvildenusių žiniasklaidoje vyriausybės veiksmus, susijusius su paminklo sovietų kariui perkėlimu, nepabūgo tapti visuotinės kritikos objektu.

Pagal spaudos laivės reitingus Estija tradiciškai užima aukščiausias vietas pasaulyje, pavyzdžiui, šiemet buvo trečioje vietoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.