Politinio teniso turnyras prasidėjo

Tėvynės sąjungos lyderis siekia prezidento pritarimo dėl pirmalaikių Seimo rinkimų, tačiau valstybės vadovas nuomonės nekeičia.

Vakar visą dieną politikos scenoje stebėjome tikrą žaidimą. Iš ankstyvo ryto per spaudos konferenciją Seimo narys Kęstutis Glaveckas paragino ieškoti naujo premjero ir net pasiūlė pakviesti gelbėtoją – Andrių Kubilių. Šis tokį pasiūlymą pavadino nerimtu ir neatsakingu. Tuo pat metu prezidentūrą pasiekė A.Kubiliaus laiškas, kuriame prezidentas Valdas Adamkus raginamas apsispręsti dėl pirmalaikių Seimo rinkimų. Vidurdienį premjeras Gediminas Kirkilas atmušė priešlaikinių rinkimų kamuoliuką – jis pareiškė, jog visa tai tėra propaganda.

Nesugeba dirbti

A.Kubilius savo laiške dėsto abejones dabartinės socialdemokrato G.Kirkilo vadovaujamos Vyriausybės gebėjimu priimti ir skaidriai įgyvendinti būtinus sprendimus. Taip pat kalba apie darbo jėgos trūkumą, infliaciją, didėjantį einamosios sąskaitos deficitą. Be to, anot jo, ministrų kabinetas nesugeba tinkamai rengtis antrojo Ignalinos atominės elektrinės reaktoriaus uždarymui ir naujos atominės jėgainės statybai, o tokie asmenys kaip „Lietuvos energijos” valdybos pirmininkas Jurgis Vilemas bei buvęs ilgametis partijos pirmininkas Algirdas Brazauskas esą turi didelę įtaką Vyriausybei ir viešai reiškia požiūrį, kad elektrinės statybas reikia atidėti.

Nori rinkimų po poros mėnesių

Dabar populiariausios Tėvynės sąjungos vadovas teigia, jog geriausia išankstinius Seimo rinkimus rengti jau kitų metų vasario ar kovo mėnesį. A.Kubilius sako laukiąs aiškaus V.Adamkaus atsakymo į savo laišką. Jis ragina valstybės vadovą pasinaudoti konstitucine teise, kai pirmalaikiai Seimo rinkimai skelbiami prezidento siūlymu, Seimui pareiškus tiesioginį nepasitikėjimą ministrų kabinetu. Pasak A.Kubiliaus, nepasitikėjimui pareikšti reikia 71 parlamentaro pritarimo, tačiau šis sprendimas turėtų būti suderintas su visomis Seimo frakcijomis.

Anksčiau tam nepritarė

Vyriausybės vadovas socialdemokratas G.Kirkilas Tėvynės sąjungos lyderio laišką prezidentui pavadino propagandiniu pareiškimu. „Prieš pusantrų metų konservatoriai nepritarė tokiam socdemų siūlymui, nors tuomet tai dar būtų turėję prasmės. Dabar jie užsiima propaganda, nes ruošiasi rinkimams”, – kalbėjo G.Kirkilas. Socialdemokratai jau buvo Seime įregistravę nutarimo projektą dėl pirmalaikių rinkimų, tačiau parlamentarai šį siūlymą atmetė. Premjeras taip pat pritarė V.Adamkaus šią savaitę pasakytiems žodžiams, jog opozicija Seime turi užtektinai balsų, kad pati galėtų paleisti Seimą.

Prezidentas nuomonės nekeičia

Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė tikina, jog valstybės vadovas nekeičia šią savaitę jau pareikštos nuomonės, kad priešlaikinių rinkimų inicijavimas – „tuščios kalbos”. „Seimas, jeigu nori save paleisti, turi galimybę susirinkti į posėdį, pasakyti ačiū, sugiedoti Lietuvos himną ir surengti rinkimus. Jei yra toks noras, jie laisvi tai padaryti”, – sakė V.Adamkus.

Koalicijos iniciatyva nepriimtina

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys K.Glaveckas vakar per spaudos konferenciją pareiškė, kad ūkį iš ekonominės krizės gali ištraukti tik dabartinės valdančiosios mažumos išardymas, socialdemokratų ir konservatorių koalicijos suformavimas Seime bei nauja Vyriausybė, kuriai vadovautų A.Kubilius. K.Glaveckas sako esąs įsitikinęs, jog nauji Seimo rinkimai sunkiai įmanomi, nes dabartiniai parlamentarai jiems nesiryš. Tačiau ir konservatorių lyderis, ir premjeras tokią iniciatyvą atmetė. G.Kirkilas priminė iškart po rinkimų vykusias abiejų partijų derybas, kurios baigėsi nesėkme. „Ne socialdemokratai tuomet nutraukė bendradarbiavimą, o konservatoriai, nes tokia buvo partijos strategija. Jie ruošėsi priešlaikiniams rinkimams”, – samprotavo G.Kirkilas.

Visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad Tėvynės sąjunga gautų daugiausia balsų, jei Seimo rinkimai vyktų netrukus. Po jos rikiuojasi „Tvarka ir teisingumas”, socialdemokratai ir Darbo partija. Eiliniai Seimo rinkimai numatyti kitų metų spalį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.