Skyrybos kenkia ekologijai, teigia mokslininkai

Vieniems nuo kitų pavargusiems sutuoktiniams, ieškantiems pagrindo toliau gyventi kartu, JAV mokslininkai pirmadienį pasiūlė naują motyvą – jie nustatė, kad skyrybos kenkia aplinkai.
Dėl visame pasaulyje didėjančio skyrybų skaičiaus atsirado daugiau namų ūkių, kuriuose yra mažiau žmonių, žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences” rašo Mičigano valstijos universiteto mokslininkai.

Didesnis kiekis namų ūkių reiškia, kad jiems sunaudojama daugiau energijos, kuro ir vandens, rašo mokslininkai.

„Visame pasaulyje namų ūkių kiekis auga greičiau negu gyventojų skaičius”, – per interviu telefonu sakė vienas iš tyrimo autorių Jianguo Liu (Dzianguo Liu).

„Netgi tuose regionuose, kur mažėja gyventojų, mes stebime augantį namų ūkių skaičių. Skyrybos yra pagrindinė priežastis, kodėl namų ūkiuose sumažėjo žmonių”, – sakė jis.

Vidutinis išsiskyrusio asmens namų ūkis yra apie 40-50 proc. mažesnis negu susituokusių asmenų, teigė Liu. Tačiau ar namie gyvena trys, ar šeši žmonės, kuro jam apšildyti sunaudojama maždaug tiek pat, pažymėjo jis.

Jungtinėse Valstijose išsiskyrusių asmenų namų ūkiai 2005 metais sunaudojo 73 mlrd. kilovatvalandžių elektros ir 2850 trilijonų litrų vandens, kurie būtų buvę sutaupyti, jeigu namų ūkiai būtų pasilikę tokio paties dydžio, kokie buvo vedybų metu. Be to, išsiskyrusiems asmenims papildomai prireikė 38 mln. butų su juos lydinčiomis šildymo ir elektros išlaidomis.

Jeigu Jungtinėse Valstijose ir dar 11-oje tokių šalių kaip Brazilija, Kosta Rika, Ekvadoras, Graikija, Meksika ir Pietų Afrikos Respublika nuo 1998 iki 2002 metų išsiskyrę asmenys būtų susijungę tarpusavyje ir sudarę vidutinio dydžio susituokusių gyventojų namų ūkius, bendras namų ūkių skaičius būtų buvęs 7,4 mln. mažesnis.

Apie 2000-uosius metus šiose šalyse išsiskyrusių namų ūkių skaičius buvo gana įvairus – nuo 40 tūkst. Kosta Rikoje iki beveik 16 mln. Jungtinėse Valstijose. Tokiuose namų ūkiuose vienam asmeniui teko nuo 33 iki 95 proc. daugiau kambarių negu susituokusių gyventojų namų ūkiuose.

Liu pripažino, kad aplinkai kenkia ne pačios skyrybos, bet namų ūkių kiekis. Tai reiškia, kad aplinkosaugai pasitarnautų ir tos poros, kurios nėra susituokusios, bet gyvena kartu.

„Jeigu tikrai norite išsiskirti, tada galbūt susituokite su kuo nors kitu ar tiesiog gyvenkite kartu su jums patinkančiu žmogumi”, – sakė Liu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.