Būti laimingam gana pavojinga

Virdžinijos, Ilinojaus, Kalifornijos universitetų, Niū Džersio koledžo ir Seulo nacionalinio universiteto specialistai, atlikę tyrimą, sužinojo, kad būti labai laimingu žmogumi – gana pavojinga.

Žmogus, kurį gyvenime nuolat lydi sėkmė, labai skausmingai išgyvena net ir nedideles netektis. Pavyzdžiui, jeigu jis visuomet skraido lėktuvu verslo klаse, tai daug sunkiau ištveria reiso atidėjimą nei tas, kuris skrenda ekonominės klasės skyriuje.

Kol priėjo prie tokios išvados, mokslininkai stebėjo keletą šimtų JAV, Japonijos ir Pietų Korėjos studentų. Jaunuoliai savo dienoraščiuose turėjo žymėti pasitenkinimo gyvenimu laipsnį, pozityvių bei negatyvių įvykių skaičių ir jų poveikį.

Apibendrinę duomenis, mokslininkai priėjo išvadą, kad amerikiečiai, kilę iš Europos, apskritai jaučiasi laimingesni už aziatus. Tačiau jeigu europiečio gyvenime kyla problemų, jis jas išgyvena kur kas sunkiau nei aziatas.

Taip pat europiečiui reikia daugiau jėgų ir laiko, kad patirtą nesėkmę galėtų „nurašyti”. Kiekvienai nesėkmei „padengti” jam prireikia mažiausiai dviejų pozityvių įvykių. Tik tuomet jis grįžta prie „standartinio” laimės lygio. O štai aziatui pakanka vieno gero įvykio.

Tyrėjai padarė dar vieną svarbią išvadą: amžinos laimės būti tiesiog negali, todėl visiškai beprasmiška jos siekti. Po sėkmių virtinės visada neišvengiamai ateis nusivylimas, sugriaunantis sėkmingo žmogaus laimės pojūtį. Pavyzdžiui, nusipirkus mašiną, susižavėjimas ja išblės, jeigu, pavyzdžiui, ant mašinos sparno savininkas pamatys įbrėžimą.

O štai pesimistai, kurie nelaukia ypatingų dovanų iš likimo, psichologiškai yra tvirtesni. Kad trumpam pasijustų laimingi, jiems pakanka mažyčio džiaugsmo. Gatvėje rastas pinigėlis gali pakelti jų nuotaiką ilgam laikui…

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Psichologija su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.