Baltais žiedais papuoškime namus šventėms

Lauke viskas pilka. Tačiau mūsų jaukiame ir šiltame kambaryje gali skleistis bet kokie žiedai ir sukurti puikią nuotaiką artėjančioms šventėms. Siūlome pasirinkti baltus žiedus, simbolizuojančius ne tik sniegą, bet ir šviesą, tyrumą.

Kalėdų žvaigždė – ne tik raudona

Populiariausia didžiųjų švenčių namų puošmena puošniausioji karpažolė nebūtinai turi būti raudonos spalvos. Daug elegantiškiau, žiemiškiau atrodo šis augalas balta viršūne.

Dažniausiai po švenčių, kai karpažolės numeta lapus ir pradeda augti, yra išmetamos. Taigi, jei karpažolę nusipirkote tik šventėms, ją atitinkamai ir papuoškite.

Kurti šventinę nuotaiką padeda net mažos interjero detalės. Gal užteks vieno nedidelio vazonėlio, papuošto dirbtiniu sniegu, o gal pasidarysite didesnę kompoziciją. Tikra stalo puošmena taps 5-7 nedideli augalai, sustatyti ant plataus balto padėklo. Kad nesimatytų vazonėlių, apvyniokite juos minkštu popieriumi ar audėklu, apipurkštu dirbtiniu sniegu. Dar kelios kerpėmis apaugusios medžio šakelės ant viršaus – ir žiemiškas, ir šiltas akcentas jau puošia jūsų namus.

Priežiūra paprasta – tereikia reguliariai laistyti kiekvieną vazonėlį. Lengviau tai padarysite ilgasnapiu laistytuvėliu. Tręšti nebūtina.

Jei po švenčių norėsite karpažoles pasilikti ir toliau auginti, persodinkite į didesnius vazonėlius, pastatykite prie šviesaus lango ir leiskite augti naujoms šakoms. Visą laiką laistykite reguliariai, kai tik pradžiūsta žemės paviršius. Per ilgas šakas nukirpkite.

Puošniosios karpažolės lengvai genimos, greitai atželia. Galima suformuoti medelį arba tankų krūmą, tačiau pražydinti kitais metais bus nelengva, mat reikia sudaryti trumpos dienos sąlygas – bent mėnesį kasdien šviesoje laikyti ne ilgiau kaip 10 val.

Šių karpažolių pieniškos sultys nuodingos.

Azalijos

Kiekvienas žinome, kad azalijos – kaprizingas augalas. Balti plonyčiai žiedai ilgiau išsilaiko nelabai šiltame kambaryje, toliau nuo šildymo prietaisų, drėgname ore.

Paslėpkite azaliją gilioje pintinėje, į vidų pridėkite drėgnų kiminų, kurie sudrėkins orą, tačiau nesukels puvimo. Jei pintinę apipurkšite baltais dažais, o šalia padėsite tankią lyg koralas medžio šaką (galima ir ją apipurkšti), sukursite subtilią šventišką nuotaiką namuose.

Azalijas reikia laistyti gana dažnai, kad žemė neišdžiūtų. Kol žydi, joms būtina nuolatinė drėgmė. Netinka laistyti vandentiekio vandeniu, nes vanduo turi būti minkštas. Kokybiško vandens galima nusipirkti arba gauti ištirpinus kibirėlį sniego ir sušildyti iki kambario temperatūros. Purkšti žiedų nepatariama, nes gali ant jų atsirasti rudų dėmių.

Tačiau azalijoms peržydėjus galima drąsiai jas nuprausti po tekančia srove, persodinti į didesnį vazoną. Tinkama žemė – rūgščios pelkių durpės. Tręšiama specialiai šioms gėlėms skirtomis trąšomis. Vasarą gerai auga lauke, pusiau šešėlyje.

Orchidėjos skatina kurti

Baltai žydinčių orchidėjų tikrai rasite daugelyje parduotuvių. Užteks pastatyti ir vieną vazonėlį su ant išlinkusio žiedynkočio lyg baltais drugeliais išsirikiavusiais žiedais, ir namuose pasklis jauki šiluma. Šios gėlės – priešingybė žiemai ir šalčiui, todėl labiausiai tiks šalčio bijantiems žmonėms.

Baltos orchidėjos skatina žmogų kurti, todėl ypač tinka kūrybingiems žmonėms – jų kūriniai bus pilni šviesos ir džiaugsmo.

Retai kada peržydėjusi orchidėja išmetama, juk teisingai prižiūrima žiedus sukraus dar ne kartą.

Laistyti reikia minkštu kambario temperatūros vandeniu, tręšti specialiomis, orchidėjoms skirtomis, trąšomis kovo-spalio mėn., kas dvi savaites. O svarbiausia, kad jautrios šių gėlių šaknys nepermirktų, neperdžiūtų ir gautų pakankamai oro.

Amazonės lelijos aromatas

Baltažiedis grakštuolis (‘Eucharis candida’) – tikra retenybė, tad jei aptiktumėte parduotuvėje augalą su ant aukštokų stiebų į narcizus panašiais žiedais, dideliais, tamsiai žaliais, į visas puses augančiais lapais, nepraeikite pro šalį.

Šis baltažiedis grakštuolis žydi lapkričio-sausio mėn. ir visą kambarį pripildo subtilaus aromato. Tačiau, kad tikrai atrodytų puikiai, reikia surasti kambaryje erdvią vietą. Net ant plačios palangės gali atrodyti apgailėtinai, todėl geriausia gėlę pasodinti arba įstatyti į gražų, ramių spalvų vazoną ir padėti ant žemo stalelio.

Gerai jaučiasi šviesioje, saulės spindulių nepasiekiamoje vietoje. Ypatingos priežiūros nereikalauja. Peržydėjusią reikia laistyti saikingai, nudžiūvusius senus lapus nupjauti, persodinti kas 3-5 metus. Po trumpo ramybės periodo vėl pradeda augti, todėl gali žydėti net kelis kartus per metus. Ir dar, kuo daugiau šis grakštuolis „vaikučių” priaugina vazone, tuo gausiau žydi.

Kalėdinis kaktusas lenkiasi atėjusiajam

Plokšteniai savo tėvynėje – Rytų Brazilijoje – žydi vasarą, kada Europoje tuo metu karaliauja žiema. Šis švelnus augalas ne tik praskaidrins namus niūriausiomis metų dienomis, bet skleisdamas ramybę, paskatins rūpintis artimaisiais, nuoširdžiai paplepėti.

Nestatykite šio kaktuso žemai, raskite jam vietos ant lentynos, komodos. Jo šakelės ir žiedai turi būti beveik akių lygyje arba dar aukščiau. Tik tada žiedų grožis bus labiausiai pastebimas. Nuostabiai atrodo pakabinti vazonėliai, atrodo, tarsi augalas lenkiasi kiekvienam atėjusiajam.

Kad nupirkto plokštenio žiedų užuomazgos staiga nenubyrėtų, neškite gerai suvyniotą, saugokite nuo skersvėjų. Kol skleidžiasi žiedai, negalima šio augalo kilnoti iš vienos vietos į kitą, reikia reguliariai laistyti, o nuvytusius žiedus nuskinti. Žiedams nužydėjus laistykite labai saikingai, tik tiek, kad labai neperdžiūtų žemė.

Pavasarį ir vasarą saugokite nuo tiesioginių saulės spindulių, laistykite tik pradžiūvus žemei ir tręškite kas dvi savaites kaktusams skirtomis trąšomis. Plokšteniai nemėgsta sausros, bet visiškai nepakenčia drėgmės pertekliaus.

Rudenį apie mėnesį plokštenius palaikykite 11-14 laipsn. C temperatūroje, tada sukraus daug pumpurų ir vėl papuoš namus.

Baltoji vėzdūnės burė

Šis vienas populiariausių kambarinių augalų nuo 15-20 cm aukščio mažylių užauga iki tikrų 1 m salonų milžinų ir žydi beveik be perstojo.

Tik nuo augalo dydžio priklauso, kur jį pastatysite, bet neužkelkite aukštai ant spintos, nors jis ir augs, bet iš apačios atrodys negražiai.

Vėzdūnės moko žmones prisitaikyti, neeikvoti veltui energijos smulkmenoms. Šios gražuolės, iškėlusios baltas „bures”, tramdo nesutarimus ir saugo šeimos laimę.

Vasarą šių gėlių nelaikykite saulės atokaitoje ir neperdžiovinkite, o visa kita joms tinka. Net šiauriniuose kambariuose augs, tik gal mažiau žydės. Kovo-spalio mėnesiais kas dvi savaites tręškite universaliomis kompleksinėmis trąšomis. Persodinti ir kerus padalinti reiktų pavasarį, kas dvejus metus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.