Elektra kitąmet brangs tik verslui

Elektra kitais metais brangs tik verslui, o gyventojams elektros kainų tarifai išliks tokie patys kaip ir šiemet.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) penktadienį patikrino, ar skirstomųjų tinklų įmonės, diferencijuodamos tarifus, neviršijo nustatytų ribų ir ar nediskriminavo atskirų vartotojų grupių bei paskelbė sprendimą dėl elektros energijos kainų ir tarifų bei jų taikymo tvarkos.

Visuomeninės elektros kainos tiek „Rytų skirstomųjų tinklų” (RST), tiek VST buitiniams vartotojams, t. y. gyventojams lieka galioti kaip ir 2007 metais. RST ir VST komerciniams vartotojams – įmonėms, organizacijoms, kitiems verslo klientams – visuomeninės elektros energijos kainos didės iki 3 centų už kilovatvalandę (ct/kWh) be PVM.

Ignalinos atominės elektrinės elektros pardavimo kaina vidaus rinkai – 6,58 ct/kWh – lieka galioti kaip ir 2007 m., tačiau bus brangesnė tų elektrinių, kurios naudoja gamtines dujas (planuojamas gamybos kainos augimas – 1,74 ct/kWh). Be to, elektros galios rezervavimo paslauga pabrango 0,1 ct/kWh dėl išaugusių „Lietuvos elektrinės” sąnaudų. Apie 1 centą elektros energijos kaina komerciniams vartotojams didės ir dėl skirstymo brangimo, kurioje yra įskaičiuotos didesnės elektros energijos sąnaudos technologinėms reikmėms dėl išaugusios gamybos kainos.

Anot VKEKK, skirstomųjų tinklų įmonės elektros energijos tarifų struktūros nekeičia, tačiau RST dar labiau skatins vartotojus atsisakyti perteklinių galių, didinant galios dedamąją, bet mažinant mokėjimą už kilovatvalandę.

Elektros energijos gamybos kaina sudaro apie 30-35 proc., perdavimo paslaugos kaina – apie 10-12 proc., skirstymo paslaugos – apie 44-45 proc., tiekimo – apie 1 proc., PVM – apie 14-15 proc. visos elektros energijos kainos, kurią moka vienu tarifu gyventojai.

Energetikai planų 2008 metais branginti elektrą gyventojams 3 centais už kilovatvalandę atsisakė po pokalbių su premjeru Gediminu Kirkilu. Bendrovės skelbia, kad šiuos kaštus jos padengs savo pelno sąskaita. Preliminariais skaičiavimais, „Lietuvos energija” dėl tokių nuolaidų neteks apie 20 mln. litų pajamų, o VST ir RST – apie 30 mln. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.