Strasbūro teismas pripažino Rusijos valdžią kalta dėl trijų taikių čečėnų nužudymo

Europos Žmogaus Teisių Teismas ketvirtadienį pripažino Rusijos valdžią kalta dėl trijų taikių Čečėnijos gyventojų nužudymo 2000 metų sausį.
Grozno gyventojas Abdul Vagapas Tagijevas, jo žmona Chiržan Gadaborševa ir jo svainis Ismailas Gadaborševas buvo sušaudyti Čečėnijos sostinės Staropromyslovsko rajone 2000 metų sausio pabaigoje.

Su skundu į Strasbūre įsikūrusį teismą kreipėsi A.V.Tagijevo ir Ch.Gadaborševos duktė Zainap Abdul Vagapovna Tangijeva.

2000 metų spalį prie Grozno priartėjus federalinei kariuomenei, A.V.Tagijevo šeima slėpėsi nuo bombardavimų savo namo rūsyje Deržavino gatvėje.

Gruodį, kaip prisimena Z.Tagijeva, apšaudymai sustiprėjo, ir dalis giminaičių nusprendė persikelti į namo Pugačiovo gatvėje rūsį, kuris atrodė saugesnis.

Ieškovė sako, kad į namą tikrinti dokumentų dažnai ateidavo federalinių pajėgų kareiviai.

2000 metų sausio 11 dieną ieškovė sugrįžo į namą Deržavino gatvėje ir rado savo tėvus ir dėdę sušaudytus. Tuo metu Staropromyslovsko rajoną kontroliavo federalinė kariuomenė.

Europos Žmogaus Teisių Teismas pripažino, kad Rusijos valdžia pažeidė Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijos 2-ąjį straipsnį (teisė gyventi) ir 3-čiąjį straipsnį (kankinimų draudimas).

Teismo sprendimu, Rusija turi išmokėti ieškovei, kuri dabar gyvena Ingušijoje, 60 tūkst. eurų (207 tūkst. litų) kompensaciją nematerialiniams nuostoliams atlyginti ir 6 556 eurus (22,6 tūkst. litų) teismo išlaidoms padengti.

Priimdamas sprendimą Strasbūro teismas pažymėjo, kad Rusijos vyriausybė atsisakė pateikti būtinus dokumentus šioje byloje ir taip nepateikė įtikinamų paaiškinimų.

Kaip sako teisių gynimo centro „Memorial” Čečėnijos skyriaus darbuotoja Jekaterina Sakirianskaja, joks tyrimas Rusijos teritorijoje dėl taikių gyventojų sušaudymo Grozne nebuvo surengtas. Karių, sušaudžiusių taikius gyventojus, tapatybės nenustatytos.

Teisių gynimo organizacijos „Human Rights Watch” žiniomis, nuo 1999 metų gruodžio iki 2000 metų sausio Staropromyslovsko rajone buvo nužudyti 38 taikūs gyventojai. Iš viso šioje byloje buvo pateikta 17 skundų. Iki šios dienos laimėtos bylos pagal 12 skundų.

Nuo spalio Rusijos kaltė buvo pripažinta dėl trijų atvejų, kai Grozne 2000-ųjų sausį buvo nužudyti civiliai čečėnai.

Europos Žmogaus Teisių Teismui buvo pateikta maždaug 200 skundų dėl Rusijos veiksmų Čečėnijoje, kurių dauguma susiję su civilių žmonių dingimu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.