Kas trečias miestietis netiki, kad atominė jėgainė bus pastatyta iki 2015-ųjų, rodo tyrimas

Lietuva nespės iki 2015 metų, kaip planuojama, pastatyti naujos atominės elektrinės (AE), mano kas trečias Lietuvos didmiesčių gyventojas.
29 proc. jų tiki, kad nauja AE iškils iki minėtos datos, 16 proc. mano, kad statybų pabaiga truputį vėluos, rodo savaitraščio „Veidas” užsakymu bendrovės „Fonitel” atlikta Lietuvos didžiųjų miestų gyventojų apklausa.

Beveik kas trečias respondentas įsitikinęs, jog pradėti naujos AE statybas labiausiai trukdo korumpuoti politikai. Taip manančiųjų yra maždaug po ygiai tarp visų amžiaus, socialinės padėties, gyvenamosios aplinkos ir išsilavinimo grupių.

8 proc. apklaustųjų nuomone, elektrinės statybų pradžia labiausiai stringa dėl verslininkų tarpusavio „pjautynių”, dar 3 proc. dėl to kaltina atitinkamai Rusiją ir 2 proc. – Lenkiją. Rusijos įtaką šiuo klausimu išskiria vyriausi respondentai.

40-45 amžiaus grupės atstovai, taip pat aukštąjį išsilavinimą turintys žmonės bei studentai teigia, jog AE statybas pradėti vėluojama dėl visų išvardytų priežasčių.

Paklausti, ar įmanoma Lietuvos energetinė nepriklausomybė nuo Rusijos, teigiamai atsakė 34 proc., neigiamai – 32 proc., kad iš dalies įmanoma – 24 proc. respondentų.

Daugiausiai manančiųjų, kad Lietuvos energetinė nepriklausomybė neįmanoma, buvo tarp 30-39 metų žmonių ir tarp vadovų. Nuomonės, kad šalies energetinė nepriklausomybė galima tik iš dalies, daugiausia laikosi vyriausi – 60-80 metų amžiaus apklausos dalyviai.

Naujos jėgainės akcijų, jei AE statyba būtų paskelbta nacionaliniu projektu, norėtų įsigyti 22 proc. respondentų – daugiausia tokių buvo 30-49 metų amžiaus grupėje. Tiek pat apklaustųjų nebuvo tikri, ar norėtų įsigyti akcijų, o pusė šalies didmiesčių gyventojų akcijų pirkti nenorėtų.

Apklausoje, kuri atlikta lapkričio 22-23 dienomis, dalyvavo 500 Lietuvos didžiųjų miestų gyventojų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.