Uzbekistanas seks Turkmėnijos pavyzdžiu ir didins dujų kainas Rusijai

Uzbekistanas, sekdamas Turkmėnijos pavyzdžiu, pareiškė apie savo ketinimus nuo kitų metų padidinti dujų kainas Rusijos bendrovei „Gazprom”. Šiuo metu Uzbekistano dujos Rusijai kainuoja 100 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų.

Vietos naujienų agentūros, remdamosi šaltiniu iš valstybinės bendrovės „Uzbekneftegaz”, ketvirtadienį pranešė apie Taškento ketinimus gruodį aptarti su dujų bendrove „Gazprom” kainą 2008 metams.

Pranešimuose Uzbekistano siūloma kaina nenurodoma.

Uzbekistanas jau ir anksčiau brangino dujas Rusijai, sekdamas Turkmėnijos pavyzdžiu. Antradienį Rusija susitarė su Turkmėnija, kuri pabrangino dujas Rusijai nuo 100 iki 130 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų pirmąjį 2008 m. pusmetį ir iki 150 JAV dolerių antrąjį kitų metų pusmetį.

Uzbekistanas, kaip ir Turkmėnija, yra viena stambiausių gamtinių dujų gavėja Vidurio Azijoje – jis išgauna per 60 mlrd. kubinių metrų per metus, tačiau eksportuoja daug mažiau: 12,6 mlrd. kubinių metrų, iš jų 9,0 mlrd. – Rusijai.

Dujų iš Vidurio Azijos kainos padidinimas pabrangins kurą Ukrainai ir kartu sukels grėsmę jos pagrindinių eksporto šakų rentabilumui.

Dujų monopolija „Gazprom” perparduoda Vidurio Azijos dujas Europai daug didesnėmis nei supirkimo kainomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.