Pakistano lyderis prisiekė kaip civilis prezidentas

Aštuonerius metus Pakistaną valdantis Pervezas Musharrafas (Pervezas Mušarafas) ketvirtadienį buvo pirmą kartą prisaikdintas kaip civilis prezidentas.

Jo prisaikdinimo ceremoniją tiesiogiai transliavo televizija. P.Musharrafas, kuris į valdžią prieš aštuonerius metus atėjo per karinį perversmą, buvo prisaikdintas prezidento rūmuose Islamabade, kitą dieną po to, kai pasidavė didžiuliam tarptautiniam spaudimui ir atsistatydino iš ginkluotųjų pajėgų vado posto.

Priesaiką priėmė Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Abdul Hameedas Dogaras (Abdul Hamidas Dogaras), kurį P.Musharrafas paskyrė pagal nepaprastosios padėties įstatymus atleidęs iš Teismo sau nepalankius teisėjus.

Tradicine tamsia tunika vilkintis P.Musharrafas pažadėjo laikytis konstitucijos ir saugoti bei ginti šalį.

„Tai labai svarbus įvykis Pakistanui pereinant prie pačios demokratijos esmės”, – pareiškė P.Musharrafas, po priesaikos sakydamas kalbą.

P.Musharrafo galia ir įtaka šioje branduolinį ginklą turinčioje valstybėje, kuri yra labai svarbi JAV kampanijai prieš „al Qaeda” ir strategijai Afganistane, turi sumažėti jam atsisakius pajėgų vado posto.

Jis trečiadienį per ceremoniją armijos būstinėje Ravalpindyje vado skeptrą perdavė savo išrinktam naujam pajėgų vadui generolui Ashfaqui Kayani (Ašfakui Kajaniui).

„Pakistanas taps stipresnis man esant civiliu prezidentu, o generolui Kayani – armijos vadu”, – sakė P.Musharrafas.

Praėjusį mėnesį jis buvo perrinktas per įstatymų leidėjų balsavimą, o lapkričio 3 dieną sustabdė konstitucijos galiojimą, paskelbė nepaprastąją padėtį ir atleido iš Aukščiausiojo Teismo sau nepalankius teisėjus, kad užblokuotų teisinius opozicijos skundus dėl jo rinkimų pergalės neatsisakius karinio posto.

„Priesaika, kurią jis duoda, neturi teisėtumo ir teisinio pagrindo”, – vėlai trečiadienį žurnalistams sakė buvęs premjeras Nawazas Sharifas (Navazas Šarifas), kurį P.Musharrafas nušalino per 1999-ųjų perversmą.

N.Sharifas ir kita buvusi premjerė Benazir Bhutto (Benazir Bhuto) svarsto, ar būtų tikslinga boikotuoti sausio 8-osios visuotinius rinkimus, kurie, pasak jų, nepaprastosios padėties sąlygomis nebus laisvi ir teisingi, tačiau analitikai prognozuoja, kad jie vis dėlto dalyvaus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.