Ukraina grasina padidinti dujų tranzito kainą Rusijai

Ukraina, 70 proc. priklausanti nuo dujų importo iš Rusijos, gali pakelti mokestį už tranzitinį bendrovės „Gazprom” tiekimą Europai tuo atveju, jeigu dujų kaina Ukrainai išaugs, pareiškė ekonomikos ministras Anatolijus Kinachas.

Per Ukrainą eksportuojama apie 80 proc. Rusijos dujų Europos vartotojoms. Antradienį Rusija susitarė su Turkmėnija, kuri pabrangino dujas Rusijai nuo 100 iki 130 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų per pirmąjį 2008 m. pusmetį ir iki 150 JAV dolerių antrąjį kitų metų pusmetį.

Tai pabrangins dujų kainą Ukrainai ir kartu sukels grėsmę jos pagrindinių eksporto šakų rentabilumui. Kaina Ukrainos vartotojams kol kas nenustatyta ir išlieka derybų tarp Maskvos ir Kijevo objektu.

„Nėra jokių abejonių – kainos už gamtines dujas pakeitimas turi būti neatsiejamas nuo dujų tranzito Ukrainos teritorija tarifo”, – sakė žurnalistams šalies ekonomikos ministras Anatolijus Kinachas.

Turkmėnija parduoda dujas Rusijai, o paskui koncernas „Gazprom” perparduoda jas savo antrinei įmonei „Rosukraenergo” tolesniam tiekimui Ukrainai.

Ukraina nuo 2006 m. nekeitė dujų tranzito savo teritorija tarifo – 1,16 JAV dolerio už 1 tūkst. kubinių metrų transportavimą 100 km atstumu. Ruožas, per kurį čia transportuojamos Rusijos dujos, vidutiniškai siekia apie 1 tūkst. kilometrų. 2005 m. tranzito tarifas siekė 1,09 JAV dolerio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.