Klimato kaita turės dramatiškų padarinių Ispanijai

Globalus klimato šilimas, mokslininkų teigimu, turės dramatiškų padarinių Ispanijai – čia nyks paplūdimiai, daugės potvynių ir miškų gaisrų. Išnykimas grės daugybei gyvūnų ir augalų rūšių, sakoma ataskaitoje, kuri antradienį pristatyta Ispanijos ministrui pirmininkui Chosė Luisui Rodrigesui Sapaterui (Jose Luis Rodriguez Zapatero).

Jei klimato kaita ir toliau taip sparčiai progresuos, blogiausiu atveju šalis iki 2050 metų smarkiai pasikeis, teigia mokslininkai. Ispanijos šiaurėje tada vyraus karštesnis, Viduržemio jūros klimatas, o pietinėje dalyje, kuri jau šiandien laikoma karšta, gali įsivyrauti į dykumą panašios sąlygos. Tai turės ypač didelę žalą gyvūnams ir augalams, kurie pokyčių negalės išvengti juos perkeliant į kitas vietas.

Anot vertinimų, prie Ispanijos krantų jūros lygis iki 2050 metų gali vidutiniškai padidėti 15 cm. Tokiu atveju Kanarų salos, kurios yra vienos labiausiai mėgstamų Europos atostogautojų, gali netekti iki 15 metrų savo paplūdimių. Kosta Bravoje ir Balearuose šis rodiklis gali būti netgi 70 metrų.

Žemės erozija, anot ataskaitos, turės įtakos upių tėkmei ir padidins potvynių pavojų. Dėl didesnio žemės sausumo ir aukštesnių temperatūrų dramatiškai išaugtų miškų gaisrų grėsmė. Be to, šiluma iš Afrikos į šalį atgins vabzdžius, platinančius ligas.

Ispanijos premjeras yra pareiškęs, kad kova su klimato kaita bus vienas svarbiausių jo uždavinių, jei per rinkimu kovą jis bus perrinktas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.