Maisto produktų kainų augimą siūloma stabdyti mažinant PVM

Spartų maisto produktų kainų kilimą valstiečiai liaudininkai siūlo stabdyti mažinant jiems taikomą pridėtinės vertės mokestį (PVM). Pasak europarlamentaro Gintaro Didžioko ir Seimo narės Laimos Mogenienės, toks žingsnis taip pat apgintų maisto gamintojų interesus.

Valstiečių liaudininkų teigimu, šiuo metu Lietuvos ūkininkai yra nevienodose konkurencijos sąlygose. Pavyzdžiui, Lenkijoje, Čekijoje, Olandijoje, Vokietijoje vaisiams ir daržovėms taikomas nuo 3 iki 7 procentų dydžio PVM mokestis leidžia maisto produktus tiekėjams parduoti mažesnėmis kainomis nei Lietuvoje, kur PVM siekia 18 proc.

Pasak G. Didžioko, dar prieš agresyvų kainų kilimo laikotarpį, šių metų balandžio mėnesį, Žemės ūkio ministerija pasiūlė taikyti 5 proc. PVM tarifą visoms būtiniausioms maisto produktų grupėms.

„Toks PVM sumažinimas leistų ne tik nenuostolingai parduoti maisto produktus vartotojams žemesnėmis kainomis, bet ir ginti Lietuvos maisto gamintojų bei augintojų interesus”, – Seimo pranešime spaudai cituojamas Europos Parlamento narys G. Didžiokas.

Pasak Valstiečių liaudininkų ir pilietinės demokratijos frakcijos narės L. Mogenienės, PVM mažinimas padidintų lietuviškų maisto produktų pardavimus mūsų tinkluose, o gamintojams būtų lengviau lygiomis sąlygomis konkuruoti ES vidaus rinkoje su Lenkijos, Olandijos ar kitų šalių gamintojais, kuriems taikomas mažesnis PVM.

„Kalbos apie mažesnio PVM tarifo maisto produktams įvedimą – tai ne tik pastangos mažinti maisto produktų kainas. Tai ir paskata vartotojui rinktis aukštesnės kokybės produktus bei konkurencijos tarp ES gamintojų kokybės, o ne tik kainos, srityje skatinimas. Laikas pradėti aktyviau veikti Lietuvoje kalbant apie besaikio vartojimo žalą ir skatinti sąmoningą bei sveikesnių produktų vartojimą mūsų šalyje”, – sako L. Mogenienė.

Anot G. Didžioko, mūsų šalies vartotojai, pirkdami lietuviškuose ūkiuose užaugintą produkciją, prisidėtų prie Lietuvos kaimo ekonominio plėtros bei gyvenimo kokybės kaime gerinimo. O tai turi labai didelę įtaką bendram Lietuvos konkurencingumui bei ekonomikos augimui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.