Žmogaus socialinės raidos indeksas: Lietuva – 43-ioje vietoje ir lenkia Latviją bei Estiją

Remiantis Jungtinių Tautų sudaromu Žmogaus socialinės raidos indeksu, Lietuva yra 43-ioje labiausiai išsivysčiusių pasaulio šalių sąrašo vietoje ir lenkia Estiją ir Latviją, kurios užima atitinkamai 44-ąją ir 45-ąją vietas.

Pirmoje sąrašo vietoje atsidūrė Islandija, kuri iš aukščiausios pozicijos išstūmė šešerius metus čia karaliavusią Norvegiją. Trečioji liko Australija. Mažiausiai išsivysčiusia valstybe laikoma Siera Leonė.

Tokiose besivystančiose šalyse kaip Brazilija, Kinija ir Indija socialinės raidos lygis per pastaruosius 30 metų padidėjo, 16-oje valstybių – pablogėjo, palyginti su 1990-aisiais, o Zambijoje, Zimbabvėje ir Konge yra netgi blogesnis nei 1975 metais.

Anot ataskaitos, pirmą kartą visos 22 šalių, kurių Žmogaus socialinės raidos indeksas yra blogiausias, priklauso Juodajai Afrikai. Dešimtyje šių šalių du iš dešimties vaikų nesulaukia 40 metų, Zambijoje – netgi kas antras. Palyginimui – 20-yje labiausiai išsivysčiusių šalių 60-ojo gimtadienio sulaukia devyni iš dešimties vaikų.

Žmogaus socialinės raidos indeksas – bendras indeksas, kuriuo matuojama visų pasaulio valstybių gyventojų vidutinė gyvenimo trukmė, raštingumo, švietimo, ir pragyvenimo lygis. Šis indeksas leidžia nustatyti socialines pragyvenimo sąlygas valstybėje. Pagal šį indeksą sprendžiamą apie socialinį žmogaus pragyvenimo lygį valstybėje. Indeksas naudojamas nustatyti, ar valstybė yra išsivysčiusi, ir matuoti ekonominės politikos įtaką gyvenimo kokybei. Žmogaus socialinės raidos indeksas sudaromas nuo 1990-ųjų metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.