J. Veselka ir P. Gražulis abejoja, ar AE įstatymas atitinka Konstituciją

Seimo nariai Julius Veselka ir Petras Gražulis mano, kad Atominės elektrinės įstatymas gali prieštarauti Konstitucijai, ir siūlo dėl to kreiptis į Konstitucinį Teismą. Tai numatantis Seimo nutarimo projektas trečiadienį užregistruotas Seimo posėdžių sekretoriate.

J. Veselka ir P. Gražulis teigia, kad Seimas šiemet birželį Atominės elektrinės įstatymą priėmė skubotai, nebuvo pakankamai diskusijų. Nutarimo projekte nurodoma, jog jėgainę turintis statyti nacionalinis investuotojas buvo pasirinktas neskaidriai, nepaskelbus konkurso. Be to, pasak parlamentarų, nebuvo atsižvelgta nei į viešumon iškilusius VST privatizavimo skandalingus faktus ir aplinkybes, nei į neskaidrų energetikos įmonių turto vertinimą.

Atsižvelgdami į šias aplinkybes J. Veselka ir P. Gražulis mano, kad įstatymas gali prieštarauti Konstitucijos nuostatoms, ginančioms sąžiningos konkurencijos laisvę bei įtvirtinančioms valstybės pareigą reguliuoti ūkinę veiklą taip, kad ji tarnautų bendrai tautos gerovei.

Seimo nariams taip pat užkliuvo, kad Atominės elektrinės įstatymu sukuriamas energetikos įmonių konglomeratas, kai tarpusavyje susijusios įmonės gamina, tiekia ir skirsto elektros energiją, monopolizuojama rinka. Tokia norma prieštarauja Konstitucijos 46 straipsnio 4 daliai, nustatančiai, jog „įstatymas draudžia monopolizuoti gamybą ir rinką”, mano J. Veselka ir P. Gražulis.

Pagal prieštaringai vertinamą įstatymą, „trigalviu slibinu” vadinamą nacionalinį investuotoją turėtų sudaryti energetikos bendrovės „Lietuvos energija”, „Rytų skirstomieji tinklai” ir privačios „NDX energijos” valdoma įmonė VST.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.