Labiausiai išsivysčiusių šalių sąraše Islandija aplenkė Norvegiją

Islandija pirmą kartą įrašyta pirmuoju numeriu labiausiai išsivysčiusių pasaulio šalių sąraše, kuris sudarytas pagal gyventojų gyvenimo trukmę, švietimo laipsnį ir pajamas (vadinamąjį žmogaus išsivystymo indeksą).

Anot Jungtinių Tautų plėtros programos UNDP metinio pranešimo, Islandija iš aukščiausios pozicijos išstūmė šešerius metus čia karaliavusią Norvegiją. Trečioji liko Australija. Mažiausiai išsivysčiusia valstybe laikoma Siera Leonė.

Tokiose besivystančiose šalyse, kaip Brazilija, Kinija ir Indija išsivystymo lygis per pastaruosius 30 metų padidėjo, 16-oje valstybių – pablogėjo, palyginus su 1990-aisiais, o Zambijoje, Zimbabvėje ir Konge yra netgi blogesnis nei 1975 metais.

Anot ataskaitos, pirmą kartą visos 22 šalių, kurių žmogaus išsivystymo indeksas yra blogiausias, priklauso Juodajai Afrikai. Dešimtyje šių šalių du iš dešimties vaikų nesulaukia 40 metų, Zambijoje – netgi kas antras. Palyginimui – 20-yje labiausiai išsivysčiusių šalių 60-ojo gimtadienio sulaukia devyni iš dešimties vaikų.

Atitinkama ataskaita apie išsivystymo lygį šalyse, priklausančiose JT, skelbiama nuo 1990-ųjų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

1 atsiliepimas į "Labiausiai išsivysčiusių šalių sąraše Islandija aplenkė Norvegiją"

  1. mmm

    pas mus irgi visai gera gyventi…39 vieta vistik..:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.