Pigesni medikamentai – ne visiems

Pranešimus apie krentančias kompensuojamųjų medikamentų kainas vaistininkai vadina akių dūmimu. Džiaugtis mažesnėmis būtiniausių vaistų kainomis dar anksti. Pagal naująjį kompensuojamųjų vaistų kainyną už kai kuriuos medikamentus pacientai mokės mažiau. Tačiau labiausiai vartojamų vaistų kainos nuo gruodžio 11 d. nesikeis, o už kai kuriuos primokėti teks daugiau nei iki šiol.

Nuo birželio Sveikatos apsaugos ministerija derėjosi su 31-a vaistus gaminančia kompanija. Farmacininkai sutiko dešimtadaliu sumažinti kainas vaistų, skirtų gydyti virškinimo, infekcinėms, nervų sistemos ir širdies ligoms. Šių medikamentų priemokos buvo didžiausios. Kai kurie vaistai išbraukti iš sąrašo, nes kompanijos jų nebegamina arba juos keičia į panašios sudėties, bet kito pavadinimo vaistus.

Po derybų sumažintos 68 pavadinimų medikamentų priemokos. Lietuvos vaistininkų sąjungos valdybos narys Mykolas Aniūnas įsitikinęs, kad gyventojai klaidinami. Išanalizavęs, kaip pasikeitė dažniausiai vartojamų vaistų kainos įsigaliojus naujam kainynui, jis padarė išvadą, kad daugelis medikamentų kainuos tiek pat, o kai kurie dar brangiau.

„Pranešimai apie mažėjančias priemokas tėra triukas prieš rinkimus. Ministerija derasi su gamintojais dėl vaistų, kurių pardavimas ir vartojimas yra mažas ir nereikšmingas daugeliui pacientų. Priemoka 68 pavadinimų vaistams tikrai sumažės, tačiau niekas nekalba apie tai, kad kitų 94 medikamentų kainos padidės. Paini kompensuojamųjų vaistų kainos nustatymo tvarka leidžia manipuliuoti žmonių jausmais”, – kalbėjo M.Aniūnas.

Klaipėdos Debreceno vaistinės vedėja Adelė Anglickytė neabejojo, kad pacientai nusivils sužinoję, jog mokėti teks ne mažiau. „Vaistų kainos tikrai nustebins, bet ne iš gerosios pusės. Gamintojai siūlo pigesnius panašios sudėties medikamentus, tačiau ne visi nori keisti įprastus ir savijautą gerinančius vaistus į kitus, nežinomus ir neišbandytus. Tokia baimė pagrįsta, juk ne visiems tinka tie patys vaistai. Žmonės bus priversti pirkti įprastus vaistus, nors ir už didesnę kainą”, – įsitikinusi vaistininkė. Ji patvirtino, kad sumažės priemoka tų vaistų, kurie nėra populiariausi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.