JAV valstybės departamentas neigia Putino mestus kaltinimus

JAV valstybės departamento atstovai teigia, kad neragino Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) atsisakyti nusiųsti stebėtojų į rinkimus Rusijoje.
Pirmadienį Vladimiras Putinas apkaltino ESBO demokratijos institucijų ir žmogaus teisių biurą, kad ši organizacija atsisakė nusiųsti stebėtojų į rinkimus Rusijoje, „vadovaudamasi JAV nurodymu”.

„Valstybės departamentas į procesą nesikišo”, – pareiškė JAV valstybės departamento oficialusis atstovas Seanas McCormackas (Šonas Makormakas).

S.McCormackas patvirtino, kad JAV valstybės sekretorės pavaduotojas politikai Nicholas Burnsas (Nikolas Bernsas) ir valstybės sekretorės pavaduotojas Europos ir Azijos reikalams Danielis Friedas (Daniielis Fridas) „susitiko su ESBO, kuri svarstė, kokių imtis veiksmų dėl stebėtojų pasiuntimo į Rusiją, kai Rusijos vyriausybė įvedė monitoringo misijai kai kuriuos apribojimus”, atstovais, bet „tai buvo tik pačios ESBO sprendimas”.

„Siųsti ar nesiųsti stebėtojus – tai buvo tik jų pačių sprendimas, ir šiuo klausimus mes laikėmės aiškios pozicijos”, – sakė jis.

Šiuos kaltinimus paneigė ir ESBO atstovai. „Mes tai neigiame, tai neatitinka tikrovės. Atsisakymas buvo susijęs su sunkumais mūsų stebėtojams gauti atitinkamas vizas”, – sakė ESBO demokratijos institucijų ir žmogaus teisių biuro atstovė Urdur Gunnarsdottir (Urdur Gunarsdotir).

Pasak jos, „jokia valstybės – nei JAV, nei bet kuri kita – nedavė jokių rekomendacijų ESBO demokratijos institucijų ir žmogaus teisių biurui šiuo atžvilgiu”.

Pirmadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad, jo žiniomis, Biuras atsisakė nusiųsti stebėtojų, nes taip patarė JAV valstybės departamentas.

„Mūsų turimomis žiniomis, dar kartą tai padaryta atsižvelgiant į JAV valstybės departamento rekomendacijas, ir į tai mes atsižvelgsime, palaikydami tarpvalstybinius santykius su šia šalimi”, – sakė Rusijos prezidentas, atsakydamas į projekto „Profesionali šalies komanda” laureatų klausimus.

V.Putino nuomone, Biuro atsisakymas nusiųsti stebėtojų į Valstybės Dūmos rinkimus tikslas – pripažinti nelegitiminiais šiuos rinkimus.

„Tai dar kartą rodo, kad daugeliui struktūrų, tarp jų ESBO, būtinos reformos. Rusija atkakliai kels šį klausimą”, – sakė Rusijos prezidentas.

Lapkričio viduryje JAV valstybės departamento atstovas S.McCormackas pareiškė, kad Rusija sąmoningai darė kliūtis ESBO stebėtojams atvykti į Valstybės Dūmos rinkimus, kurie vyks šį savaitgalį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.