Kinų „eglutės” tikro miško kvapo dar nenustelbė

Artėjant šventėms, šalies miškų urėdijos, jau pradėjusios kalėdinę prekybą, skelbia, kad nors ir pabrangusios iki 20 procentų, žaliaskarės užsakomos tiek urmu, tiek privačiai.

Beveik visos šalies urėdijos eglutes pabrangino nuo 15 iki 20 proc. Kol kas kainų neskelbia Kretingos medelynas – jas patvirtins tik ateinančią savaitę. Nereikėtų tikėtis, jog ir uostamiestyje pardavinėjamos šio medelyno kalėdinės eglutės kainuos tiek, kiek pernai.

„Per metus gerokai pabrango trąšos, kitos priežiūros priemonės, darbuotojų atlyginimai pakilo. Į tai bus atsižvelgta”, – sakė medelyno specialistė Laura Liaucytė.

Pavyzdžiui, pernai paprastą eglutę medelynas parduodavo už 5-20 litų, priklausomai nuo medelio aukščio, sidabrines – už 18-40 litų. Sodinukai vazonėliuose kainavo 30-45 litai.

Per keletą pastarųjų metų Kretingos medelynas nepajuto, jog dėl dirbtinių eglių invazijos iš Kinijos ar tikrų – iš Lenkijos bei Danijos būtų sumažėję klientų.

Kalėdinės žaliaskarės šventėms auginamos didžiulėse plantacijose arba pačių medelynų teritorijose. Girininkams ir medelynų darbuotojams tenka paplušėti tenkinant įnoringų klientų poreikius.

Pavyzdžiui, Kauno miškų urėdijos urėdas Juozas Jarmalavičius girininkų prašo pažymėti itin gražias, taisyklingas egles.

„Jau kurį laiką prieš šventes jų užsako ypatingai turtingi klientai. Tokių medelių plantacijose ir miškuose randame nedaug – iš 100 pasitaiko gal po 2. Jos neapsakomo grožio – lyg iš atvirukų. Savaime aišku, tokių neparduodame pusvelčiui – prašome iki 50 proc. daugiau”, – apie prekybos eglutėmis ypatumus kalbėjo urėdas.

Savo interneto tinklapyje Kauno urėdija jau paviešino šiųmetines kainas. Vienų rūšių medeliai pabranginti iki 20 proc., kitų, kurių pasiūla tokia didelė, jog gali neviršyti paklausos – beveik tiek pat atpiginti.

Dauguma eglučių iš girininkijų plantacijų keliauja į Raudondvario medelyną, kuriame medelius perka įmonės ir verslininkai iš visos Lietuvos.

„Pabrango paprastoji eglė, nes jas auginančių ir prižiūrinčių darbuotojų algos pakilo dvigubai, o štai už sidabrines prašysime vidutiniškai apie 5 litus mažiau. Jų daug turime kertamų ir vazonėliuose”, – pasakojo J. Jarmalavičius.

Pats urėdas pirkėjus skirsto į dvi kategorijas – tuos, kurie saugo kilimus nuo krentančių spyglių, ir tuos, kurie neįsivaizduoja Kalėdų be ypatingo gyvos eglės kvapo.

„Manėme, kad bus blogiau – prekybos centruose šitiek dabar visko yra, bet laikas parodė, kad plastmasiniai medeliai nepajėgūs iš mūsų švenčių išstumti tradicijų ir vertybių – tikrų eglių pirkėjų nemažėja”, – kalbėjo J. Jarmalavičius.

Oficialios datos, kuomet miestuose pradedama kalėdinių eglučių prekyba – nėra. Didžiuosiuose prekybos centruose vos Vėlinėms pasibaigus žvakių vietas „užėmė” Kalėdinė atributika. Dirbtinių eglučių pasiūla didžiulė, jų galima nusipirkti ir spalvotų – net raudonų ar mėlynų.

Tuo metu Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyrius skambučių dėl leidimų prekiauti eglutėmis mieste sulaukia nedaug.

Iki šiol tokį leidimą įsigijo tik vienas asmuo.

Nors uostamiestyje yra patvirtintos 63 prekybos vietos kalėdinėmis eglutėmis, iš jų, prieš šventes likus savaitei, užimama vos trečdalis.

Pernai mieste Savivaldybė išdavė 15 leidimų prekybai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.