Į sąvartyno atidarymą – su karstu

Nepaisant Kazokiškių ir Alesninkų kaimų gyventojų protestų, vakar prie šių kaimų oficialiai atidarytas naujasis Vilniaus regiono buitinių atliekų sąvartynas.

Neoficialiai šis sąvartynas veikia jau mėnesį – dar spalio pabaigoje į jį pradėjo važiuoti pirmosios šiukšlių mašinos.

Atidarymo ceremonijose paprastai netrūksta džiaugsmingų kalbų, tačiau šįkart jų nebuvo daug – iš įtemptų valdininkų veidų buvo matyti, kad jie jaučiasi nepatogiai.

Atsiuntė klerkus

Galbūt todėl į tokio brangaus, kelias dešimtis milijonų litų kainavusio objekto atidarymą neatvyko nei šalies vadovai, nei aplinkos ministras Arūnas Kundrotas.

Nebuvo čia nei Vilniaus apskrities viršininko Alfonso Macaičio, kuris prieš tapdamas Vilniaus apskrities vadovu žėrė Kazokiškių gyventojams daug pažadų, nei Elektrėnų savivaldybės vadovų, nors ankstesnis Elektrėnų meras buvo vienas didžiausių šios statybos iniciatorių. Saugomi policijos, simbolinę juostelę perkirpo ir sąvartyno „raktu” pasidžiaugė nedidelio rango valstybės klerkai.

O kelios dešimtys vietos žmonių atsinešė karstą ir uždegė žvakes. „Laidojame Lietuvos demokratiją”, – paaiškino Kazokiškių kaimo iniciatyvinės grupės kovai prieš sąvartyną vadovė Virginija Ina Stačiokienė.

Vietos gyventojai nebuvo įleisti į sąvartyno teritoriją – jiems iškilmes teko stebėti būnant už tvoros. „Atrodo, tarsi jie mūsų žemėje būtų pastatę karinę gamyklą ir dabar bijo mūsų”, – ir piktinosi, ir šaipėsi iš valdininkų kaimų žmonės.

Atsisakė sutarčių

Sąvartyno užsakovės UAB Vilniaus regiono atliekų tvarkymo centro (VRATC) vadovai bandė siūlyti vietos žmonėms raštus, kuriuose šis centras įsipareigoja gerinti jų gyvenimo sąlygas: nemokamai tvarkyti atliekas, nuvežti vaikus į mokyklą, tikrinti sveikatą poliklinikoje, tirti šulinių vandenį, prijungti sodybas prie vandentiekio ir nuotekų tinklų, pakeisti namų langus, suremontuoti gatves, nutiesti naujus šaligatvius ir t.t. Pasak VRATC direktoriaus Gintaro Čukausko, šiems ir kitiems darbams kasmet būtų skiriama apie 400 tūkst. litų.

Tačiau vietos žmonės atsisakė pasirašyti šias sutartis. „Mūsų neapgausite. Turi būti rimtas – Vyriausybės patvirtintas dokumentas apie kompensacijas mums, o ne kažkoks kažkokio UAB, kuris šiandien yra, o rytoj jo gali ir nelikti, raštelis”, – kalbėjo V.I.Stačiokienė.

Gyventojai sakė, jog Vilniaus apskrities ir Elektrėnų bei Vilniaus merai jiems yra raštu pažadėję tol nepradėti eksploatuoti Kazokiškių sąvartyno, kol bus išmokėtos kompensacijos gyventojams dėl pablogėjusių jų gyvenimo sąlygų. Neseniai vietos žmonės tai savo laiške priminė šalies prezidentui, premjerui, Seimo pirmininkui, aplinkos ministrui, Vilniaus apskrities ir sostinės bei Elektrėnų vadovams, tačiau atsakymo nesulaukė.

Aplinkkelis nenutiestas

Dideliu sąvartyno statytojų pažeidimu vietos žmonės vadina ir tai, jog į Kazokiškių sąvartyną dar nenutiestas aplinkkelis. Dešimtys šiukšles gabenančių sunkvežimių kasdien dundės per Alesninkų kaimą.

Vietos gyventojai ir daug šalies gamtosaugos bei kultūros specialistų jau nuo pat šios statybos pradžios peikė sumanymą atidaryti sąvartyną tokioje gražioje vietoje – Neries slėnių miškuose, Kernavės pašonėje. Visuomenės protestams kurį laiką pritarė šalies prezidentas Valdas Adamkus ir dalis Seimo narių. Tačiau tuometinio premjero Algirdo Brazausko vadovaujama vyriausybė atmetė visus protestus.

Vilniaus apskrities, miesto ir Aplinkos ministerijos vadovai tikina kitos išeities, kaip statyti sąvartyną prie Kazokiškių, neturėję. Padėtį komplikuoja ir tai, jog senasis – Trakų rajono Kariotiškių sąvartynas, kur dabar gabenamos buitinės atliekos iš Vilniaus, jau pripildytas ir šio rajono savivaldybė nusprendė jį uždaryti.

Alesninkų ir Kazokiškių bendruomenių teikimu jų iškeltą bylą prieš Lietuvos vyriausybę dėl Kazokiškių sąvartyno statybos nagrinėja Jungtinės Tautos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.