Rinkoje – spekuliantų krachas

Vakar kai kurie rinkos dalyviai visiškai „praskydo”, nes pardavinėjo akcijas už sunkiai protu suvokiamas kainas.

Taip išryškėja rinkos neprofesionalumas, todėl telieka tikėtis, kad dalis jos žaidėjų įgaus patirties, o maksimaliai supanikavusių investuotojų (spekuliantų) kritinė masė pasitrauks iš rinkos. Tada ji taps profesionalesnė – to visi ir siekiame.

Vakar bendra Vilniaus vertybinių popierių biržos apyvarta buvo 15,4 mln. litų, sudaryti 1194 sandoriai, brangusių ir pigusių akcijų santykis – atitinkamai 4 ir 25. OMXV indeksas sumenko 1,6 proc., iki 531,83 punkto.

Naftos kainos antradienį krito. Rinkos prognozavo atsargų JAV augimą ir galimą pasaulio ūkio plėtros lėtėjimą, kuris ribotų ir juodojo aukso vartojimą. Ekspertų skaičiavimais, komercinės JAV naftos ir benzino atsargos didėjo antrą savaitę iš eilės – 1 mln. barelių, tuo metu distiliatų atsargos sumažėjo 600 tūkst. barelių. WTI rūšies naftos kaina sudarant sausio mėnesio sandorius Niujorko prekių biržos (NYMEX) elektroninėje prekybos sesijoje antradienio rytą smuktelėjo 0,06 JAV dolerio, iki 94,58 JAV dolerio už barelį. Pirmadienį WTI kaina pasirašant sausio sandorius buvo pakilusi 0,8 JAV dolerio, iki 94,64 JAV dolerio už barelį.

Euro kursas antradienį pasiekė naują rekordą JAV dolerio atžvilgiu – pakilo iki 1,4766 JAV dolerio. Pasak analitikų, dolerį kerta JAV didesnės rizikos būsto paskolų rinkoje užtrukusi krizė. Ji jau pradeda slėgti visą šalies ūkį. Be to, eurą stiprina prognozės, kad Europos centrinis bankas (ECB) tikriausiai dar didins bazines palūkanų normas, o Federalinis iždo bankas, kaip manoma, gruodį vėl mažins šias normas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.