Eksploatuoti netinkamų automobilių išregistravimo bumas tęsiasi

Šalies gyventojai išregistruoja vis daugiau eksploatuoti netinkamų automobilių, o šiemet rudenį itin padidėjęs gyventojų susidomėjimas jų išregistravimu neslopsta.

Per 2007 m. rugpjūtį, rugsėjį ir spalį šalyje išregistruota tris kartus daugiau eksploatuoti netinkamų lengvųjų automobilių (29,8 tūkst.), nei tuo pačiu 2006 m. laikotarpiu.

Akcija

Palyginamuoju laikotarpiu daugiausia, beveik trylika kartų, išregistravimo apimtis padidėjo Anykščių rajono savivaldybėje. Tarp lyderių – Skuodo ir Kretingos savivaldybės, kuriose per šių metų rugpjūtį, rugsėjį ir spalį išregistravimo apimtis išaugo atitinkamai 10 ir 8 kartus.

Iš viso šiemet nuo sausio 1 iki lapkričio 1 d. šalyje jau išregistruoti 56 tūkst. eksploatuoti netinkamų lengvųjų automobilių (per visus 2006 metus – 33,3 tūkst.).

Šiemet, kaip ir pernai, šalyje daugiausia išregistruota „Volkswagen”, „Opel” ir „Audi” markių eksploatuoti netinkamų lengvųjų automobilių.

Atsižvelgdamos į išaugusį visuomenės susidomėjimą automobilių išregistravimu ir demontavimu, valstybės įmonė „Regitra” kartu su Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacija ir Demontuotojų asociacija lapkritį pradėjo bendrą akciją „Daugiau erdvės kiemuose ir gatvėse”.

„Mūsų tikslas – suteikti daugiau aktualios informacijos gyventojams ir įmonėms apie išregistravimui ir demontavimui taikomus reikalavimus, taip pat atkreipti dėmesį į tai, kad šių metų pabaigoje bus pakeista eksploatuoti netinkamų kelių transporto priemonių išregistravimo tvarka”, – sakė VĮ „Regitra” generalinio direktoriaus pavaduotojas Leonardas Kęstutis Jasūdis.

Tvarka bus keičiama

Šiuo metu eksploatuoti netinkama transporto priemonė išregistruojama ir tuo atveju, kai klientas po 2004 m. gegužės 1 d. baigęs eksploatuoti transporto priemonę nepateikia eksploatuoti netinkamos transporto priemonės sunaikinimo pažymėjimo. Tokiu atveju „Regitros” tvarkomame šalies kelių transporto priemonių registre įrašoma atitinkama informacija.

Tačiau ši tvarka šių metų pabaigoje bus keičiama. Įsigaliojus naujai tvarkai, išregistruojant visas baigtas eksploatuoti transporto priemones, vadovaujantis Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/53/EB dėl eksploatuoti netinkamų transporto priemonių, „Regitros” klientų aptarnavimo padalinyje visais atvejais bus reikalaujama pateikti transporto priemonės sunaikinimo pažymėjimą”, – sakė L.K.Jasūdis.

Pažymėjimus išduoda eksploatuoti netinkamas transporto priemones priėmusios jų surinkimo ir apdorojimo įmonės.

Ramstis – savivaldybės

Apklausa

Du trečdaliai VĮ „Regitra” interneto svetainės www.regitra.lt interaktyvioje apklausoje dalyvaujančių asmenų tvirtina, kad jų namų kiemuose (ar kaimuose) vis dar yra gana daug paliktų, eksploatuoti netinkamų transporto priemonių. Akciją „Daugiau erdvės kiemuose ir gatvėse” numatoma tęsti iki 2008 m. gegužės mėn.

VĮ „Regitra” atkreipia dėmesį, kad, pasikeitus Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso reikalavimams, yra numatyta transporto priemonių savininkų atsakomybė, kai aiškinantis pažeidimą nenustatomas transporto priemonės vairuotojas.

Savininkai turėtų susirūpinti ir išregistruoti ne tik eksploatuoti netinkamas, bet ir tas transporto priemones, kurias yra pardavę Lietuvos ar užsienio šalių gyventojams, tačiau jų iki šiol neišregistravo nustatyta tvarka.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.