Patronuojančios bendrovės kūrimas buvo numatytas antrajame etape, teigia G.Kirkilas

Lietuvos premjeras Gediminas Kirkilas pareiškė, kad „NDX energijos” siūlomas nacionalinio investuotojo kūrimo modelis jau buvo numatytas. Jis taip pat patvirtino, kad jei „NDX energija” pasitrauktų iš projekto, tektų keisti atominės elektrinės įstatymą.

„Patronuojanti įmonė, nuo kurios siūlo pradėti „NDX energija, jau numatyta, tik ji numatyta antrajame etape”, – interviu Lietuvos radijui antradienį sakė G.Kirkilas.

Jis išsamiau nepaaiškino, kas yra antrasis etapas ir kokia patronuojanti įmonė būtų kuriama.

Ūkio ministerijos Teisės ir viešųjų pirkimų departamento direktorė Neringa Pažūsienė BNS paaiškino, kad iš tikrųjų buvo kalbama apie tai, jog iki 2008 metų pabaigos „Lietuvos energija” turėtų būti reorganizuota, nuo jos atskyrus gamybos, perdavimo ir paskirstymo veiklas, kaip ir reikalauja Europos Sąjungos direktyvos.

Tokiu atveju „Lietuvos energija” taptų patronuojančia įmone, o Rytų skirstomieji tinklai, VST, Kruonio hidroakumuliacinė, Kauno hidroelektrinė ir galbūt dar kai kurios įmonės būtų jos antrinės įmonės.

Siekiant kuo greičiau pradėti derybas su kitų trijų Baltijos šalių energetikos bendrovėmis, Lietuva nori kuo greičiau sukurti nacionalinį investuotoją. Todėl G.Kirkilas teigia vis dar neprarandantis vilties, kad jis bus sukurtas iki sausio 1-osios.

„Manau, kad jis turi būti iki sausio 1-osios, tačiau yra naujos aplinkybės, mūsų kai kurių institucijų, visuomenės, žiniasklaidos dėmesys, ir mes turime atsakyti į visus klausimus”, – kalbėjo premjeras.

Kartu jis pripažino, kad jei „NDX energija” galiausiai nedalyvautų kuriant nacionalinį investuotoją, tikriausiai tektų keisti jau priimtą naujos atominės elektrinės įstatymą.

G.Kirkilas tvirtino, kad trijų energetikos įmonių – „Lietuvos energijos”, Rytų skirstomųjų tinklų ir VST – vertinimas dar nebaigtas, „visi susijaudino anksčiau laiko”.

„Niekas neketino nuslėpti ir Kruonio hidroakumuliacinės ar Kauno hidroelektrinės neįvertinti iki galo. Tai buvo tik pirminiai juodraštiniai dokumentai, kurie pasirodė žiniasklaidoje ir visi puolė juos vertinti. Mano žiniomis, HSBC vertinimas artėja prie to, ko mes visi reikalaujame ir norime”, – tvirtino Vyriausybės vadovas.

Komentuodamas aiškėjantį faktą, kad net ir sukūrus nacionalinį investuotoją, Lietuva per elektros prekybos tarpininkus gali likti priklausoma nuo Rusijos, G.Kirkilas teigė pavedęs ištirti, ar tokia situacija trukdytų sukurti nacionalinį investuotoją.

„Tai, kad įmonė („Lietuvos energija” – BNS) susijusi su tomis bendrovėmis, visi mes puikiai žinome, nes kol kas dar neišėjome iš bendros energetikos sistemos su Rusija – kartais tenka importuoti, kartais – parduoti elektros energiją. Jokios naujienos nėra. Būtent tam ir statysime elektros tiltus, kad išeitume iš tokios situacijos”, – teigė premjeras G.Kirkilas.

Pirmadienį „NDX energija” pateikė naujus pasiūlymus kurti nacionalinį investuotoją ne „Lietuvos energijos” pagrindu, o steigiant naują patronuojančią įmonę, kurios antrinės įmonės būtų „Lietuvos energija”, Rytų skirstomieji tinklai ir VST.

Vyriausybė pirmadienį atidėjo derybas su privataus kapitalo bendrove „NDX energija” dėl naują atominę elektrinę statysiančios nacionalinio investuotojo bendrovės steigimo. Teigiama, kad derybos atidėtos mažiausiai savaitei.

Pagal dar rugpjūtį numatytą grafiką Vyriausybės ir „NDX energijos” derybos turėjo baigtis ir sutartis dėl nacionalinio ionvestuotojo kūrimo turėjo būti pasirašyta lapkričio 16-ąją, o lapkričio pabaigoje „Lietuvos energijos” akcininkai turėjo pritarti naujiems įmonės įstatams bei naujos akcijų emisijos išleidimui. Naujas jos akcijas vėliausiai gruodžio 14-ąją turtiniais įnašais – valstybės ir „NDX energijos” valdomomis akcijomis – turėjo apmokėti Rytų skirstomieji tinklai ir VST.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.