Nutukimas

Jau 1992 metais Pasaulinė sveikatos organizacija paskelbė, kad nutukimas plinta kaip epidemija. Labiausiai nutukę yra JAV,mažiau – šiaurės Europos šalių gyventojai.

Lietuvoje nutukimas taip pat yra aktuali problema, nes daugiau kaip trečdalis populiacijos yra daugiau ar mažiau nutukę.

Nutukimo priežastys yra įvairios, pvz., persivalgymas, paveldėjimas, sumažėjęs fizinis aktyvumas, centrinės nervų sistemos – pogumburio bei hipofizės sistemos pažeidimas, hormoninis riebalų ir angliavandenių apykaitos sutrikimas.

Nutukę asmenys dažniau serga 2 tipo cukriniu diabetu, išemine širdies liga, arterine hipertenzija, insultu, tulžies pūslės akmenlige, sąnarių ligomis.

70-80 proc. atvejų kūno masė padidėja netinkamai maitinantis, esant per mažam fiziniam aktyvumui, nereguliariai valgant. Turi reikšmės per didelis riebalų kiekis dienos racione, per mažas skaidulinių medžiagų (vaisių, daržovių, grūdinių produktų) vartojimas.

Kūno svoriu turi pradėti rūpintis ir save prižiūrėti jau nėščia moteris. Ji turi stengtis, kad jos kūno masė nėštumo metu padidėtų ne daugiau kaip 8-10 kg. Jeigu ji priaugs nuo 20 iki 30 kg, vaisiaus organizme susidarys riebalinių ląstelių perteklius.

Venkite lengvai pasisavinamų angliavandenių (pyragaičių, tortų, saldumynų), sočiųjų riebalų rūgščių.

Nutukimo gydymas yra labai ilgas procesas. Liesėjant reikia valgyti ne rečiau kaip 4 kartus per dieną. Didžioji maisto dalis turi būti suvalgoma pirmoje dienos pusėje. Rekomenduojamas paros raciono kaloringumas moterims 1000-1200, o vyrams 1200-1500 kcal.

Ilgalaikiam ir pastoviam lieknėjimui būtini ne drastiški lieknėjimo metodai, o ilgalaikiai fizinio aktyvumo ir mitybos pakeitimai. Fizinis aktyvumas turi būti didinamas palaipsniui, atsižvelgiant į sveikatos būklę, gyvenimo būdą.

Kalorijas sudeginti padeda ir vandens procedūros, stiprūs masažai, cirkuliariniai dušai. Vėliau, jei minėtos priemonės nepadeda, galimas medikamentinis ir chirurginis gydymas. Dėl jų tarkitės su šeimos gydytoju.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.