Jūrų technikos fakultetui – naujos galimybės

Klaipėdos universiteto technologijos mokslų srities dėstytojai, mokslininkai ir kiti tyrėjai džiaugiasi pagaliau turėsiantys galimybę lygiaverčiai konkuruoti su savo kolegomis iš ES technologijos universitetų.

Prieš metus KU Jūrų technikos fakulteto Mechanikos ir inžinerijos katedra ėmėsi įgyvendinti projektą „Naujų mokymo(si) metodų bei formų kūrimas ir diegimas technologijos mokslo srityje”, kurio dėka neseniai pavyko įsigyti modernią specializuotą mokomąją programinę įrangą, kainavusią apie 200 tūkst. litų. Įsigytos licencijos programinei įrangai AUTODESK INVENTOR ir SOLID WORK, skirtai automatizuotam projektavimui bei COSMOS WORK ir NASTRAN – techninių sistemų modeliavimui ir analizei.

Pasak projekto idėjos autorės docentės Jolantos Janutėnienės, pastaruoju metu fakulteto dėstytojai, mokslininkai ir kiti tyrėjai neturėjo galimybių kokybiškai atlikti taikomuosius mokslinius tyrimus, publikuoti juos svarbiuose moksliniuose leidiniuose ir taikyti jų rezultatus mokymo procese. Tokią situaciją nulėmė ne tik šiandienos rinkos poreikių iš dalies nebeatitikusi tiriamoji mokslinė įranga, legalios specializuotos programinės įrangos trūkumas, bet ir neatnaujinta mokomoji medžiaga, nepakankamai finansuojama mokslininkų kvalifikacijos kėlimo sistema.

Įsigyta programinė įranga leidžia projektuoti technines sistemas: inžinerines konstrukcijas, pastatus, laivus bei modeliuoti juos, nustatyti tiek naujų, tiek jau eksploatuojamų sistemų savybes. Tokie gebėjimai Jūrų technikos fakulteto dėstytojams, mokslininkams, tyrėjams ir magistrantams yra būtini.

Dirbti su naujosiomis programomis dvidešimt keturi Mechanikos inžinerijos, Statybos inžinerijos ir Laivo inžinerijos katedrų dėstytojai, mokslininkai ir kiti tyrėjai mokosi specialiai jiems organizuotose kursuose. Iš viso jie dalyvaus keturiuose mokymuose po 20 valandų.

Projekto dėka fakultete sukurtos palankios sąlygos vykdyti mokslinius tiriamuosius darbus ir skelbti jų rezultatus tarptautinėje spaudoje. Pasak projekto vadovės R.Viederytės, pagerės ir studijų kokybė, mat šiuo metu atnaujinama dešimt II pakopos (magistrantūros) studijų medžiagų mechanikos krypties modulių, jiems kuriama mokomoji medžiaga, pritaikyta sklaidai virtualioje erdvėje. Įgyvendinti šiuos uždavinius padės kolegos mokslininkai iš Kauno technologijos universiteto ir kitų šalies aukštųjų mokyklų.

„Atnaujinus numatytus studijų modulius ir sukūrus atitinkamą mokomąją medžiagą bus sudarytos sąlygos parengti magistrantus, turinčius didesnę mokslinių darbų atlikimo ir taikomųjų mokslinių tyrimų taikymo pramonės įmonių reikmėms praktinę patirtį”, – sakė projekto vadovė.

Be to, pasidžiaugė R. Viederytė, naujai sukurtą mokomąją medžiagą patalpinus internete, ją studijuoti galės visų Lietuvos universitetų studentai, tarp jų – ir neįgalieji.

ESF finansuojamą projektą užbaigti ketinama kitų metų gegužę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.